Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Ξέρασε» τοξικά στα … μουλωχτά;

KSERASE_1
Τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων, τοξικών, στραγγιδίων διέφυγαν, το βράδυ της Παρασκευής, από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης στο ρέμα του Μπουφόλακα, που καταλήγει στη θάλασσα του Κορινού.
KSERASE_2Την εγκληματική αυτή εικόνα καταγγέλλουν με φωτογραφίες-ντοκουμέντα κάτοικοι της περιοχής, που είδαν οργισμένοι το μαύρο, άκρως επικίνδυνο υγρό και τους αφρούς από τα λύματα να «φουσκώνει» το ρέμα και να ξεχύνεται στον αγροτικό δρόμο έξω από τη.... Ν. Τραπεζούντα, σκορπώντας αφόρητη δυσοσμία σε όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που συγκρότησαν κάτοικοι των πέριξ του ΧΥΤΑ χωριών, ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (που βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής στη σύσκεψη της ΤΕΔΚ Πιερίας στο Δημαρχείο Κατερίνης), ο οποίος όμως αρνήθηκε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν μπήκε καν στον κόπο να εξακριβώσει τι ήταν αυτό που ανησύχησε τους κατοίκους.
KSERASE_3«Επειδή η απόρριψη των στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα είναι κανόνας που γίνεται επί πολλά χρόνια, καλούμε τις ελεγκτικές αρχές, Εισαγγελία Κατερίνης, Δ/νση Περιβάλλοντος Νομαρχίας, Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, να αναλάβουν τις ευθύνες όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος», λένε οι κάτοικοι, που το πρωί του Σαββάτου, στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Εργατικό Κέντρο συγκέντρωναν υπογραφές διαμαρτυρίας.
«Από γεωτρήσεις στις όχθες του ρέματος υδρεύεται ο κάτω Αγ. Ιωάννης και ποτίζονται τα χωράφια Χράνης, Τραπεζούντας, Κάτω Αγίου Ιωάννη, Κούκου, Σεβαστής, Κορινού. Μας στέρησαν την αξιοπρέπεια, τη δουλειά, τη σύνταξη, το μισθό. Κλέβουν από τα παιδιά μας ακόμα και τη δυνατότητα να έχουν καθαρό νερό. Καταστρέφουν ότι απέμεινε: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και μέσω αυτού τον τουρισμό και τη γεωργία», αναφέρουν στο κείμενό τους που υπέγραψαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θόδωρος Σιαμάγκας και δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Αθέλητες διαρροές ή ηθελημένες διαφυγές;

KSERASE_4Ηθελημένη ή αθέλητη ενέργεια (η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έχει παραδεχθεί πως υπήρχαν στο παρελθόν διαρροές στραγγισμάτων λόγω κορεσμού του παλιού φατνώματος του ΧΥΤΑ), η διαφυγή στραγγισμάτων στο ρέμα και στη γύρω περιοχή συνιστά βόμβα μεγατόνων, καθώς τα τοξικά τους συστατικά (κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος, ψευδάργυρος) μπορούν να μολύνουν όχι μόνο τα επιφανειακά νερά, αλλά και το έδαφος, σε βάθος αρκετών μέτρων, για δεκαετίες ολόκληρες.
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής είναι ότι οι όποιοι αρμόδιοι έλεγχοι στο ΧΥΤΑ και στις «αβλεψίες» του, γίνονται κατόπιν εορτής και μόνο στην έξοδο της μονάδας όσμωσης και όχι στο υπέδαφος των γύρω περιοχών.
Όπως μας ενημέρωσαν, ήδη το Σάββατο ο όγκος των αφρών που κάνουν τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ στο ρέμα ήταν περιορισμένος. Έτσι, ακόμη κι αν σήμερα διενεργούσε έλεγχο η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, δύσκολα θα ανακάλυπτε τεκμήρια του εγκλήματος.
Κι αυτό που απεύχονται είναι να ήταν ηθελημένη η διαφυγή των στραγγισμάτων.
Ούτως ή άλλως, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και του δήμου, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ου μην και διωκτικές υπηρεσίες, δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Οι φωτογραφίες συνιστούν από μόνες τους αποδεικτικό του εγκλήματος, σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος εν γένει, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: