Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Επί (υπουργικού) τάπητος τα προβλήματα των αγροτών

mpatzeli_1
Τα προβλήματα των αγροτών του νομού συζήτησε διεξοδικά με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, σε συνάντηση που είχε με την κ. Μπατζελή το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η βουλευτής του.... νομού ενημέρωσε κατ’ αρχήν την υπουργό για τις μεγάλες ζημιές που υπέστηκαν οι κερασοπαραγωγοί, οι ακτινιδιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί της Πιερίας από την πρόσφατη ανεμοθύελλα, αλλά και για το πρόβλημα της ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών στα όψιμα κεράσια του νομού, ζητώντας, εάν το ζημιογόνο δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, έστω και κατ’ εξαίρεση.
Η κ. Μίχου παρέδωσε στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά τόσο στα παραπάνω, όσο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες του νομού όπως:
-Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ της 10/05/2010, γίνονται ανάμεσα σε άλλα, επισημάνσεις, για την αύξηση του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α, στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από 7% σε 11%. Το μέτρο αυτό ενώ έχει ικανοποιήσει τους παραγωγούς, πρέπει να ενεργοποιηθεί, με άμεση πληρωμή των αγροτών που περιμένουν τα ποσά αυτά, συμπληρωματικά του εισοδήματός τους.
-Στους δικαιούχους με κύρια απασχόληση την γεωργία και με δικαιώματα μέχρι 10.000 ευρώ, το ποσό για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του 2010, ανέρχεται σε 70 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί αν θα τους θα επιστραφεί.
-Το Καλοκαίρι του 2009, εκδόθηκε διάταξη για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προσαυξημένη κατά 40% αλλά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αποκλείστηκαν έτσι από την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, όσοι στο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το γεωργικό και όσοι το 50,01% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες, αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Όσοι ασκούν παράλληλα και άλλο επάγγελμα, υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο προσαυξημένο το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στο ΟΣΔΕ και να μη λαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως άλλοι  συνάδελφοί τους αγρότες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους αγρότες που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα έσοδα από τις αγροτικές καλλιέργειες εξαιρετικά  περιορισμένα, εξαιτίας και των μικρών εκτάσεων που εκμεταλλεύονται.
-Οι περισσότεροι αγρότες διατηρούν μικτές καλλιέργειες, για παράδειγμα δενδρώδεις καλλιέργειες και βαμβάκι. Στην περίπτωση που πάθει ζημιά ο παραγωγός την περίοδο της συλλογής και δεν θα μπορεί να κόψει τιμολόγιο θα πληρωθεί ανά στρέμμα ή βάσει τιμολογίων;
-Σύμφωνα με φετινή απόφαση, εκτός από τις ενισχύσεις σε ορισμένες καλλιέργειες όπως π.χ. στο σκληρό σιτάρι, αποσυνδέονται και οι ενισχύσεις στους σπόρους σποράς. Σε πολλές καλλιέργειες είναι απαραίτητη η παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου, για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. Με τη συνδεδεμένη ενίσχυση διασφαλιζόταν η παραγωγή σπόρων σποράς σε ανεκτές τιμές για τους παραγωγούς, άρα είναι σκόπιμο να εξαιρεθούν από την αποσύνδεση οι σπόροι σποράς, εφόσον στόχος είναι η ποιότητα.

Όπως ανέφερε, η κ. Μίχου, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δει με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ευαισθησία τα παραπάνω ζητήματα.
Επίσης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί στην προχθεσινή συνάντηση με την υπουργό, μετέφερε το αίτημα του δημάρχου Ελαφίνας για τη χρηματοδότηση των έργων «βελτίωση αρδευτικών υποδομών Τριλόφου, Ελάφου, Εξοχής Καταλωνίων» όπως και αντίστοιχες υποδομές για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μοσχοποτάμου, Λαγόραχης και Αρωνά και χθες κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις προέγκρισης δημοπράτησής τους.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: