Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Απάντηση στην κρίση με ένα νέο σύγχρονο σχολείο

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού, καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης, αξιοκρατίας στην Εκπαίδευση και ..λοιπές διατάξεις».
«Είναι ανάγκη, να πάμε σε μια δημόσια εκπαίδευση, σε μια δημόσια και δωρεάν παιδεία -γιατί αυτό λέει η στρατηγική του Υπουργείου και του ΠΑΣΟΚ- που θα παρέχει αγαθά, υπηρεσίες, σύγχρονη παιδεία και εκπαίδευση, που θα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι στο νέο σχολείο που προβλέπει το νομοσχέδιο, στην στρατηγική που καθιερώνει, ο μαθητής έχει το λόγο. Το σχολείο έχει ως κέντρο το μαθητή και όχι άλλα ζητήματα, όχι άλλες προτεραιότητες, όχι άλλες ιεραρχήσεις.
Επεσήμανε ακόμη πως έχει σημασία να δούμε τον καθηγητή, τον εκπαιδευτικό γιατί η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων απεδείχθη ιστορικά και στο κράτος και στις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον στην Παιδεία. Είναι το κρισιμότερο μέγεθος.
Αντί  να στεκόμαστε κριτικά, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο για τους εκπαιδευτικούς η επάρκεια, η συνεχής εκπαίδευση. Είναι οι δημόσιοι λειτουργοί που μπαίνουν στο σχολείο να διδάξουν, είναι αυτοί οι οποίοι διαμορφώνουν τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς πολίτες.
Αναφερόμενος, ο κ. Παπαγεωργίου, στην βάση του «δέκα» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είπε πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, δεν δημιούργησε καλύτερες ποιοτικές συνθήκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα απέκλεισε πολλούς νέους ανθρώπους από τη δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστήμια.
Τέλος πρότεινε στην Υπουργό να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για τους  εμπειροτέχνες των Μουσικών Σχολείων οι οποίοι αποκλείονται. Διδάσκουν είκοσι και τριάντα χρόνια στα Μουσικά Σχολεία και δεν υπάρχει γι αυτούς καμιά πρόβλεψη.
(Πολιτεία)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: