Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

“ναι” στα μέτρα με διαρροές

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Σκληρή αντιπαράθεση στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά μέτρα
“ναι” στα μέτρα
με διαρροές
Διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη ο Α.Σαμαράς που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου - Ο Γ. Παπανδρέου  έθεσε
εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τους Σ.Σακοράφα, Γ.Δημαρά και Β.Οικονόμου, που ψήφισαν «παρών»  -”Ναι” ψήφισε ο ΛΑΟΣ
Με τρεις διαρροές για το ΠΑΣΟΚ και μία για τη ΝΔ -αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη- πέρασε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα. Αμέσως μετά την ψηφοφορία (172 υπέρ, 121 κατά) ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τους Σοφία Σακοράφα, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, που ...ψήφισαν «παρών». Ο κ. Σαμαράς έθεσε εκτός ΚΟ της ΝΔ την κ. Μπακογιάννη, η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο κόντρα στην κομματική γραμμή. Ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση. Την ψηφοφορίας προηγήθηκε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση Καραμανλή και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει τα μέτρα. Απαντώντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας από το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι απορρίπτει τα μέτρα γιατί οδηγούν σε βαθιά ύφεση. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «τραγωδία της ανευθυνότητας» και «αντίληψη πλιάτσικου» από την κυβέρνηση Καραμανλή, για τον οποίο είπε στη δευτερολογία του ότι κάποια στιγμή πρέπει να έλθει στη Βουλή για να απολογηθεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ανέφερε ακόμη ότι μέσα στην πενταετία 2004-2009 δημιουργήθηκε ένα δεύτερο Δημόσιο με διορισμό 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 συμβασιούχων, ενώ συμπλήρωσε πως μέσα σε πέντε χρόνια τα κρατικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ.
Καλώντας τη ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα είπε πως η θετική στάση της στο νομοσχέδιο θα ήταν μια πράξη συγγνώμης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παιχνίδι λαϊκισμού λέγοντας ότι «η αμηχανία σάς γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ» και ότι από το «δώστα όλα» του 1989 στο «υπάρχουν λεφτά» του 2009 δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του είπε «ναι» σε Βουλή 200 βουλευτών, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και σε αναθεωρητική Βουλή «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές». Αναφορικά με τα μέτρα είπε ότι η ΝΔ δεν θα γίνει συνένοχος, πως λέει «όχι» γιατί θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν δέχεται καμία σκέψη για αναδιάρθρωση του χρέους.
H γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε συστράτευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κατά του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν στο δρόμο. O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει αναγκαστικά «ναι» για τη σωτηρία της χώρας.
Για «θέατρο του παραλόγου» μεταξύ των κομμάτων για το ποιο κόμμα καταχράστηκε περισσότερο δημόσιο χρήμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
οι Σ.Σακοράφα, Γ.Δημαράς και Β.Οικονόμου

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη Σοφία Σακοράφα, τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου, μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα νέα οικονομικά μέτρα.
Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών».
Για τα τρία «παρών» ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «στη μάχη υπάρχουν και απώλειες».
Η γενική διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε, ενώ ο κ. Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.
Με ανακοίνωσή της η Σοφία Σακοράφα τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς αναφέρει αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών, αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή».
Δηλώνει επίσης την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. «Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν». Ο Γ.Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.
Τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη
από τη ΝΔ ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς
Αμεση ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στην κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να κινηθεί εκτός κομματικής γραμμής και να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι η πρώην υπουργός τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος.
H Nτόρα Μπακογιάννη σε γραπτή της δήλωση εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του προέδρου του κόμματος, λέγοντας ότι σε μία δύσκολη για τη χώρα στιγμή επικράτησε η μικροκομματική λογική.
Η πρώην υπουργός συμπλήρωσε ότι στη ΝΔ «δεν μάθαμε από τα λάθη μας» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον ολισθηρό κατήφορο.
Ντ.Μπακογιάννη: «Δεν ακολουθώ αυτό τον κατήφορο»
Η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει στη δήλωσή της ότι ενήργησε κατά συνείδηση, ακολουθώντας το δρόμο της ευθύνης με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας, τονίζει.
«Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω» σημειώνει.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την καταψήφιση των μέτρων με προσωπική του απόφαση, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε και πρότεινε μία σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.
Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή. Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ' αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δισ. ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.
Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι' αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.
Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το 'πακέτο σωτηρίας' και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Αρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».
ΚΡΑΧΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: