Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού



ΤΕΤΑΡΤΗ 21-4-2010
Οι διεθνές αγορές

Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας σημείωσε χθες το spread στο 10ετές ομόλογο, ενώ στις αγορές εκτιμούν ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, η διαφορά ανήλθε μέχρι τις 484,5 μονάδες βάσης, ενώ την.... Δευτέρα είχε εκτοξευθεί στις 481 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 468. Λίγο μετά τις 14:00 ήταν στις 470 μονάδες περίπου.
Ανοδο-ρεκόρ είχαν σημειώσει την Δευτέρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), στις 472 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο πορτογαλικό CDS ανήλθε στις 207 μονάδες.
Αλματα...Στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, 13 εβδομάδων, χθες, το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 3,65% και ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 1,92 δισ. ευρώ. Στην αντίστοιχη δημοπρασία της 19ης Ιανουαρίου, το επιτόκιο ήταν 1,67% και στις 20 Οκτωβρίου 2009 μόλις 0,35%.
Στις αγορές, θεωρούν ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ είναι δεδομένη, πλέον, ενώ την τοποθετούν χρονικά προς τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών
Σε συνέντευξή του, χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης όταν χρειαστεί», ενώ ο επικεφαλής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος, στη συνάντηση με τον κ. Κ.Παπούλια, εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε να αλλάξει το κλίμα.
Σενάρια
Την ίδια ώρα, στα διεθνή ΜΜΕ πληθαίνουν τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που, πάντως, απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του πακέτου στήριξης, ο επικεφαλής της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, φέρεται να είπε  ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως των 80 δισ. ευρώ, αν και όπως φέρεται να προσέθεσε, «οι αριθμοί (σ.σ. για το ύψος της βοήθειας) αλλάζουν συνέχεια».
Ο δανεισμός της Ελλάδας στο πλαίσιο της διάσωσής της με υψηλά επιτόκια θα καθιστούσε αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
«Φυσικά, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για να βγει από την προβληματική κατάσταση στην οποία μόνη της μπήκε», είπε χθες ο οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
«Αλλά η χορήγηση δανείων για την διάσωσή της με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημα, γιατί θα καθιστούσε αδύνατη την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: