Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Θέσεις της Ευρώπης, οι θέσεις της Ελλάδας

THESEIS_THS_EYROPHS_1
Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε ο νομάρχης την συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης, όπου ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε την έκθεση προόδου για τις συνδεδεμένες χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολομέλεια ενέκρινε συνολικά τη γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία, παρότι αυτή συνάντησε ...σθεναρή αντίσταση από τις εμπλεκόμενες χώρες (Τουρκία, ΠΓΔΜ και Κροατία), αλλά και από τους Σοσιαλιστές.

THESEIS_THS_EYROPHS_2Στη γνωμοδότηση, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, εντάχθηκαν για πρώτη φορά ζητήματα για τα οποία δεν γινόταν καμιά αναφορά τα προηγούμενα χρόνια, κάποια από τα οποία αφορούν και τις σχέσεις που πρέπει να διέπουν την Τουρκία και τη ΠΓΔΜ με τους γείτονές της.
Τρία ήταν τα βασικά σημεία της γνωμοδότησης, τα οποία αφορούν και την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η αρχή της αιρεσιμότητας, όπου σημαίνει ότι η διεύρυνση με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί μπορεί να προχωρήσει, όχι εις βάρος αλλά υπέρ του οράματος της μεγάλης, ισχυρής, ενωμένης Ευρώπης.
Το δεύτερο σημείο είναι εκείνο που αφορά την ενθάρρυνση των προσπαθειών της ΠΓΔΜ για σχέσεις καλής γειτονίας και ειδικότερα η ενίσχυση της προσπάθειας για την εξεύρεση μέσα από διαπραγματεύσεις, αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας του συγκεκριμένου κράτους. Στη γνωμοδότηση, υπενθυμίζεται η σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ παροτρύνεται η γειτονική κυβέρνηση των Σκοπίων να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιφερειακή συνεργασία.
THESEIS_THS_EYROPHS_3Το τρίτο σημαντικό σημείο, αφορά την Τουρκία, όπου η Επιτροπή των Περιφερειών εκφράζει τη λύπη της για την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να θεσπίσει ένα πλαίσιο που θα είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Ολομέλεια, εκφράζει επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και καλεί τη γειτονική χώρα να υιοθετήσει «μέτρα ευθυγραμμισμένα με τις συστάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελληνική μειονότητα στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και με στόχο να διατηρηθεί ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας των δύο τουρκικών νησιών, ως πρότυπο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
THESEIS_THS_EYROPHS_4Όπως ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί ο νομάρχης Πιερίας, των ψηφοφοριών προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις, αφού υπήρχαν χώρες οι οποίες αντιδρούσαν καθολικά στα συγκεκριμένα σημεία, θεωρώντας ότι δεν άπτονται του αντικειμένου της Επιτροπής των Περιφερειών.
Αντίθετοι με τις θέσεις που εισηγήθηκε ο κ. Παπαστεργίου, ήταν οι εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Δανίας, αλλά και οι εκπρόσωποι της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή. Αντίθετα τις Ελληνικές θέσεις υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,  όλοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι εκπρόσωποι, αλλά και η ρουμανική αντιπροσωπεία.
Ο κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την Ελληνική αντιπροσωπεία, αφού με την ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις του, τις προτάσεις της Επιτροπής των Περιφερειών.
Τέλος ο νομάρχης Πιερίας τόνισε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν βοηθούν μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τις ίδιες τις χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: