Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μετρήσεις στα σχολικά κτίρια για τις ενεργειακές σπατάλες

2O_GYMNASIO
Το μέγεθος της ενεργειακής σπατάλης, πιλοτικά σε πρώτη φάση, στο κτίριο του 2ο Γυμνασίου Κατερίνης μετρά ερευνητική ομάδα ειδικών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Κατερίνης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Τeenergy schools», που αφορά τη βιοκλιματική βελτίωση των κτιριακών υποδομών της δημόσιας εκπαίδευσης.
Οι ενεργειακές μετρήσεις στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου γίνονται από την ...ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ματθαίου Σανταμούρη, με τη χρήση εξειδικευμένων οργάνων, όπως η κάμερα υπερύθρων «Thermovision 570», που αποτυπώνει την κατανομή των επιφανειακών θερμοκρασιών όλων των στοιχείων του χώρου και ανιχνεύει δομικά στοιχεία με μειωμένη αντίσταση θερμοδιαφυγής.
Ακόμη, όπως εξηγεί η Φυσικός Περιβαλλοντολόγος-μέλος της ερευνητικής ομάδας, Νίκη Γαϊτάνη, συγκεντρώνονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια προκειμένου να γίνουν προσομοιώσεις, χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια και συγκεντρώνονται λογαριασμοί παλιότερων ετών, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα των ενεργειακών δεικτών του κτιρίου.
Στόχος να εντοπιστούν οι ενεργειακές αδυναμίες του κτιρίου και να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις που θα αυξήσουν την απόδοσή του, μειώνοντας έως και 30% την σπατάλη ενέργειας. Οι μετρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου οπότε και θα παραδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα στο δήμο Κατερίνης.

PINAKAS

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια στην Ελλάδα είναι τα δημόσια κτίρια, ειδικά όσα έχουν κατασκευαστεί προ του ’80, που στην πλειονότητά τους «πάσχουν» από έλλειψη επαρκούς μόνωσης. Το ίδιο σπάταλες ενεργειακά ωστόσο εμφανίζονται και οι μεταγενέστερες κατασκευές, που δεν προβλέπουν τη χρήση νέων ανανεώσιμων πηγών για την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία, ως γνωστό, μεταφράζεται τόσο σε οικονομικό όφελος όσο και σε περιβαλλοντικό κέρδος.
Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης Βαλάντης, ο δήμος Κατερίνης είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Τeenergy schools». «Ο δήμος Κατερίνης», τόνισε, «με τη βούληση του δημάρχου Σάββα Χιονίδη, έχει θέσει περιβαλλοντικούς δείκτες για πολλά ζητήματα που αφορούν την πόλη. Ένα από αυτά είναι και η μέτρηση της θερμοκρασίας της αέριας ατμόσφαιρας των σχολικών αιθουσών. Εκτός, όμως, από τα σχολεία, γίνεται η βιοκλιματική αξιολόγηση του κέντρου της πόλης, που μας έχει δώσει και το πόρισμα της χρήσης των φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, όπως είναι τα ψυχρά υλικά, οι κυβόλιθοι που χρησιμοποιούμε σε όλους τους δρόμους στο κέντρο της πόλης-και όχι μόνο-και όλα αυτά μαζί με την ολική περιβαλλοντική ποιότητα για να δημιουργήσουμε δείκτες περιβάλλοντος, όπως έχουν οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, για να είμαστε μία πόλη με αξιοπρεπή ενεργειακή και περιβαλλοντική ταυτότητα».(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: