Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Και τώρα κυρίες και κύριοι κοιμηθείτε ήσυχοι. Οι εταίροι μας προνοούν για μας, πριν από εμάς. 45 δις ψάχνουν υποψήφιο θύμα.
***
Η ιστορία των εταίρων μας θυμίζει την παλιά ιστορία των συμμάχων μας που μόλις... σκύβαμε μας την έφερναν κατά το κοινώς λεγόμενο.
***
Τι κι αν μιλάει η ιδρυτική διακήρυξη της Ε.Ε. για κοινωνίες αλληλεγγύης και διακρατική αλληλεγγύη. Αυτά είναι ψιλά γράμματα.
***
Θα μπορούμε να δανειστούμε με 5% απ’τους εταίρους μας οι οποίοι θα μπορούν να δανείζονται με 3,5%.
***
Τώρα, αν αυτό είναι αλληλεγγύη, τι να πω, θα μας τρελάνουν. Εγώ θα το έλεγα νταβατζιλίκι ή επί το επιεικέστερο τοκογλυφία.
***
Θα δανείζεται δηλαδή η Μέρκελ με 3,5% και θα μας τα δίνει με 5%. Κι εμείς ευγνώμονες θα μακαρίζουμε τους εταίρους μας ως ηθικότερους τοκογλύφους.
***
Θυμάστε εκείνο το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, τώρα καταλάβαμε τι πραγματικά εννοούσε. Πόσο λάθος το είχαμε ερμηνεύσει!
***
Σαν αύριο, αν δεν κάνω λάθος, 14 Απριλίου, οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Κατερίνη. Λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε στην ουσία.
***
Βέβαια, τότε τα τανκς ήρθαν ως επιθετικά όπλα, σήμερα έρχονται ως εμπορεύματα, τότε ο πλούτος λεηλατήθηκε, σήμερα «κλέπτεται» υπό μορφή τραπεζογραμματίων και ομολόγων.
***
Είναι αλήθεια ότι και τότε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους της Κατερίνης να υποδεχτούν τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, όπως δεν είναι λίγοι και τώρα όσοι πανηγυρίζουν για την ευσπλαχνική κυρία Μέρκελ που εδέησε να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο.
***
Κατά τα άλλα εμείς είμαστε «το μαύρο πρόβατο». Δυστυχώς όπου φτωχός κι η μοίρα του.
***
Η αλληλεγγύη των κρατών στηρίζεται σε μια ιδιότυπη λογική όπου είναι ανεκτή η εκμετάλλευση, η τοκογλυφία, η δωροδοκία, οι εκβιασμοί.
***
Φτάσαμε στο σημείο μέσω της ανθρώπινης εξαθλίωσης να θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ένα σύγχρονο και μοντέρνο κράτος, όπου θα μπορούμε κι εμείς να’χουμε κάποιο μερτικό στην παγκόσμια τοκογλυφία όχι ως θύματα αλλά ως θύτες.
***
Και μην ξεχνιόμαστε ότι σ’αυτό το σωτήριο δανεισμό δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μεγαλονταβατζήδες αλλά και με μικρο-εμποράκους.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: