Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Γλυκά ξυπνητούρια για τις αρκούδες - Ενα γιγάντιο παστέλι για τις αρκούδες που ξύπνησαν από λήθαργο

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-4-2010
Μια γλυκιά έκπληξη επιφύλαξαν χθες τα μέλη του Αρκτούρου στις 13 αρκούδες του Περιβαλλοντικού του Κέντρου που μόλις ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο τους. Ενα γιγαντιαίο παστέλι και λιχουδιές φτιαγμένες από μέλι γλύκαναν τα ζώα που πέρασαν δύσκολες μέρες ώσπου να βρουν καταφύγιο στον φιλόξενο χώρο της οργάνωσης στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Μυρίζοντας από μακριά τη μυρωδιά του μελιού, μαζεύτηκαν από νωρίς στην περίφραξη και... γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης απολαμβάνοντας την αγαπημένη τους λιχουδιά. «Περίμεναν με ανυπομονησία αλλά δεν χρειάστηκε να μαλώσουν αφού τα γλυκά έφταναν για όλες» είπε στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αρκτούρου, Βάσω Πετρίδου. Και πώς να μη φτάσουν άλλωστε, όταν το παστέλι, ευγενική προσφορά της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων, είχε μήκος... 20 μέτρα κι έχει ήδη μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ενώ συνοδευόταν από ένα μεγάλο γλυπτό αρκούδας, αποτελούμενο από 50 μικρά μελένια αρκουδάκια.

«Η εκδήλωση σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Αρχιμαγείρων και την εταιρεία που μας προμηθεύει με μέλι αποφασίστηκε τον Γενάρη, αλλά περιμέναμε ώσπου να ξυπνήσουν οι αρκούδες. Η δράση μας αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα αφού οφείλουμε να γλυκάνουμε αυτά τα ζώα, τα οποία είτε βρέθηκαν αιχμάλωτα είτε κακοποιήθηκαν από ανθρώπους. Και φυσικά απώτερος στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την προστασία των αρκούδων που είναι το πλέον απειλούμενο θηλαστικό» τόνισε η κ. Πετρίδου, η οποία πάντως διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐζουμε αρκούδες, γιατί μπορεί να συνηθίσουν να αναζητούν το ανθρώπινο χέρι για να τις θρέψει.

Στην πρωτοβουλία συνέδραμε με τις γλυκές του αλχημείες και ο γνωστός αρχιμάγειρας- ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος, ο οποίος παρασκεύασε 14 μεγάλα μπισκότα μελιού. «Οταν μου ζήτησαν να προσφέρω κι εγώ κάτι, συμφώνησα αμέσως. Αλλωστε συνεργάζομαι και με άλλες οργανώσεις γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις φόρμες που διέθετα, οι οποίες έχουν σχήμα κεφαλιού αρκούδας, έφτιαξα μπισκότα από μαύρη ζάχαρη, αλεύρι ολικής άλεσης, βρώμη και φυσικά μέλι» είπε στα «ΝΕΑ». Διατροφικές συνήθειες
Οι ενήλικες αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση χρειάζονται ημερησίως από 8 έως 25 κιλά τροφής ανάλογα με την εποχή, το 75% της οποίας είναι φρούτα, καρποί, ρίζες και χόρτα. Τη διατροφή τους συμπληρώνουν με μέλι, μικρά θηλαστικά (σπανιότερα και μεγάλα), χελώνες και έντομα, κυρίως μυρμήγκια, ειδικά από το φθινόπωρο και πριν να πέσουν σε χειμέριο ύπνο, διάστημα κατά το οποίο προτιμούν πρωτεΐνες.

«Το μέλι είναι η πιο αγαπημένη τους τροφή, όμως επειδή πλέον δεν υπάρχουν μελίσσια, τα τελευταία χρόνια “επισκέπτονται” μελισσοκομικές μονάδες. Η έλλειψη τροφής είναι αυτή που τις οδηγεί στο να κάνουν και επιδρομές σε κτηνοτροφικές μονάδες. Οι διαθέσιμες ποσότητες τροφής εξάλλου, ιδιαίτερα μετά τον χειμέριο ύπνο όταν και έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες, είναι αυτές που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους» εξήγησε η κ. Πετρίδου.
ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ... ΣΕΦ
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων δημιούργησε γλυκίσματα από μέλι για τα 13 ζώα που φιλοξενούνται στο Νυμφαίο

Αργησαν να κοιμηθούν λόγω... καλοκαιρίας

Ο ΧΕΙΜΕΡΙΟΣ λήθαργος είναι ένας άλλος μηχανισμός προσαρμογής της αρκούδας στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα και διαφέρει σημαντικά από τη γνωστή χειμερία νάρκη που χαρακτηρίζει άλλα είδη θηλαστικών. Σύμφωνα με μετρήσεις η μέση διάρκεια του χειμέριου ύπνου στην Ελλάδα είναι 84 μέρες, από τις αρχές Δεκεμβρίου ώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο τόσο η διάρκεια όσο και η έναρξη του χειμέριου ύπνου εξαρτάται άμεσα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. «Φέτος οι αρκούδες έπεσαν σε χειμέριο ύπνο στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα. Ωστόσο οι πολλές χιονοπτώσεις στους τόπους διαμονής τους ευνόησε τη διάρκειά του, που τελικά ήταν περίπου 2 μήνες, διάστημα που κρίνεται ικανοποιητικό», κατέληξε η κ. Πετρίδου.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: