Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τράπεζα ξέπλενε χρήματα από ναρκωτικά


 Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Τράπεζα στις ΗΠΑ δέχτηκε να καταβάλλει πρόστιμο 160 εκ. δολαρίων προκειμένου να μην οδηγηθεί σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η Wachovia Bank, η οποία πλέον έχει εξαγοραστεί από τη Wells Fargo & Co, συμφώνησε χθες Τετάρτη σε διακανονισμό ύψους 160 εκατ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να μην οδηγηθεί σε δίκη για τις κατηγορίες ότι «παρέβλεπε» το ξέπλυμα χρήματος που έκαναν μέσω αυτής Μεξικανικά καρτέλ που διακινούν... ναρκωτικά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να μην διώξει την τράπεζα για 12 μήνες και θα εγκαταλείψει κάθε σκέψη για προσαγωγή της στα δικαστήρια εάν η Wachovia συνεργαστεί πλήρως σε έρευνα που διεξάγεται για το θέμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την τράπεζα ότι «εσκεμμένα δεν υιοθέτησε το πρόγραμμα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος» από τον Μάιο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2008.
Η Wachovia συμφώνησε να καταβάλει ως πρόστιμο τα 110 εκατ. δολάρια που ήταν τα έσοδά της από την διαχείριση κεφαλαίων-προϊόντων εγκλήματος και διακίνησης ναρκωτικών-- και επίσης επιπλέον πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: