Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Πως θα αλλάξετε κουφώματα με επιδότηση

ΠΕΜΠΤΗ 18-3-2010
Περίπου 100.000 κτίρια αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που προβλέπει επιδοτήσεις για μια σειρά εργασιών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνολικά θα διατεθούν 200 εκ ευρώ και όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν τρεις επιλογές:

-δάνειο με επιδότηση επιτοκίου

 -άμεση επιχορήγηση του 30% της δαπάνης

 -έκπτωση από το φορολογικό εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ.
Για την επιδότηση επιτοκίου, το ατομικό εισόδημα πρέπει να είναι έως 30.000 ευρώ και το οικογενειακό έως 50.000 ευρώ. Για την άμεση επιχορήγηση εως  15.000 ευρώ και εως 25.000 ευρώ αντίστοιχα.
Για πολυκατοικίες το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να τηρείται από το 50% των ιδιοκτητών. Ταυτόχρονα για να ενταχθεί μια πολυκατοικία στο πρόγραμμα, πρέπει να φέρει οικοδομική άδεια πριν την 1η/1/80, να βρίσκεται σε τιμή ζώνης ίση ή κάτω των 1.500 ευρώ, να είναι κύρια και όχι εξοχική κατοικία (για πολυκατοικίες θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των διαμερισμάτων να είναι κύρια κατοικία). Επίσης, για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση και να έχει καταταχθεί σε κατηγορία Δ΄ή χαμηλότερη.
Τι επιδοτείται
Επιδοτούνται: τοποθέτηση κουφωμάτων, θερμομονωτικών υαλοπινάκων, παντζούρια, ρολά κλπ, θερμομόνωση δώματος στέγης κελύφους, εγκατάσταση ή αντικατάσταση καυστήρα λέβητα με καινούργιο πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ΑΠΕ, και άλλες παρεμβάσεις π.χ. σκίαστρα, ηλιακοί συλλέκτες κλπ.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα  ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Η  διαδικασία θα γίνει μέσω των τραπεζών που θα συνεργαστούν με το πρόγραμμα.(nooz.gr) 
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: