Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εν Ψυχρω με τον Γιαννη Χατζηιωαννου

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες για να στηριχτεί η ελληνική οικονομία. Πάει καλά που το κατάλαβε ο Αντώνης ότι δεν μας παίρνει να κάνουμε χαζή αντιπολίτευση.
***
Φανταστείτε Καραμανλή στις Βρυξέλλες. θα μας έπαιρναν στο ντου με τις ντομάτες.
***
Στην Ουγγαρία ο Παπανδρέου. Πρόβα για το ...ΔΝΤ και συλλογή πληροφοριών για δάνεια χωρίς βαζελίνη.
***
Γερμανοί, Ολλανδοί και Αυστριακοί μας έχουν στη μπούκα . Ούτε ένα ευρώ ρε μπαγάσικα από πάρτι μας.
***
Μας έφαγε η γκρίνια. Δεν παράγουμε, δεν παράγουμε. Να κάνουμε εξαγωγή το dvd της Τζούλιας, να γυρίσουμε κι άλλα και να την ανακηρύξουμε εθνική σταρ.
***
Κόψε το παραμύθι ρε Γιώργο, δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε στήριξη πολιτική. Χρήματα ζητάμε και επειγόντως, γιατί καιγόμαστε.
***
Ωραία δουλειά. Παίρνουμε δάνεια, πληρώνουμε μισθούς και δώρα και ξαναπαίρνουμε για να ξαναπληρώσουμε μισθούς και επιδόματα. Καλά να πάθουμε. Όταν διορίζαμε απ’τα παράθυρα και την κουτσή Μαρία (που λέει ο λαός) δεν το σκεφτόμασταν.
***
Έτσι ήρθε η κρίση. Κατεβάζανε τους διακόπτες  της ΔΕΗ, πάρτε αύξηση, δεν εισπράτταμε φόρους, πάρτε αύξηση, δεν πηγαίναμε σχολείο, πάρτε αύξηση.
***
Απ’την άλλη μεριά ο μικρομεσαίος τι κι αν έκλεινε το μαγαζί του. Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Οπότε έλεγε κι αυτός, ας την πάρω μόνος μου την αύξηση κλέβοντας το κράτος.
***
Έχω την εντύπωση ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι πέρα από τη φούσκα στην παγκόσμια οικονομία έχουμε και μια φούσκα στη χώρα μας, τους μισθούς στο δημόσιο, που με βάση την πραγματική οικονομία θα έπρεπε να είναι στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
***
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και θα το διαπιστώσετε, αν ρίξετε μια ματιά στην υπόλοιπη Ευρώπη,  όπου οι μισθοί του δημόσιου τομέα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και πολλές φορές χαμηλότεροι.
***
Εδώ στη χώρα μας ο ισχυρός συνδικαλισμός,  οι πιέσεις αλλά και η ανευθυνότητα των πολιτικών συνέβαλλαν στη δημιουργία μιας τεράστιας μαύρης τρύπας που δεν λέει να κλείσει.
***
Δεν είναι τυχαίο που το ΔΝΤ όπου πάει κι όπου διακρίνει ανισότητες και παραλογισμούς ζητάει απολύσεις στο δημόσιο τομέα γύρω στο 20%.
***
Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε πολλές επιλογές. Και απευχόμαστε συνταγές ΔΝΤ αλλά τουλάχιστον ας δείξουμε υπευθυνότητα και ας μη συνεχίζουμε να κατεβάζουμε διακόπτες.
***
Η κοινωνία βράζει. Προχθές έγινα μάρτυρας μιας χαρακτηριστικής σκηνής. Κάποιος ηλικιωμένος, απευθυνόμενος σ’ένα συνομήλικό του, συμμαθητή του, του είπε: «Γυμνάσιο τελείωσες εσύ, γυμνάσιο κι εγώ. Εσύ παίρνεις σύνταξη 2.500 ευρώ κι εγώ 360. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Χαλιμάς»(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: