ΤΡΙΤΗ 30-3-2010
Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα η διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να πάει στη Σύνοδο Κορυφής του... Ιουνίου, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες για τη δομή και λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε ότι ο δημόσιος διάλογος για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα και να ολοκληρωθεί με διαδικασίες - εξπρές, για να κλείσει μέσα στον Μάιο. Έθεσε το ίδιο χρονοδιάγραμμα και για το πλαίσιο που θα αφορά στον νέο τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού.
Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο και κάθε αρνητικό αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται. Πρόσθεσε, όμως, ότι το γεγονός αυτό αποτελεί και ευκαιρία για να αναδειχθεί ό,τι θετικό γίνεται και να αξιοποιηθεί αυτή η προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ προς όφελος της χώρας.
Σχολιάζοντας την απόφαση των "27" για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι το κυρίαρχο ζήτημα". Διευκρίνισε ότι είναι δουλειά των υπουργείων, όχι μόνο τεχνοκρατική, αλλά και πολιτική.
"Η επόμενη περίοδος, μία δύσκολη περίοδος, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο", πρόσθεσε. ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απλώς θεατής στην τηλεόραση, αλλά να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν πράξη, σε όλες τους τις κινήσεις τη συμμετοχή των πολιτών.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και προανήγγειλε δράση -χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες- σημειώνοντας ότι "αυτό πρέπει να διέπει τους προγραμματισμούς μας μέχρι το τέλος του έτους".
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον "Καλλικράτη", ο οποίος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποτελεί τον σκελετό των μεγάλων θεσμικών αλλαγών.
♦ Υπερ της απελευθέρωσης των αγορών τάχθηκε το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι το μακροχρόνιο όφελος θα είναι μεγαλύτερο των 25 δισ. ευρώ (περισσότερα, εδώ).(enet.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου