Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

275 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ

KATSELI_ESPA_SMΤέσσερα προγράμματα, ύψους διακοσίων εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ σε 6.000 υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη.Οι δράσεις των προγραμμάτων αφορούν τους τομείς της Μεταποίησης και το ποσοστό της επιχορήγησης φθάνει το 45% ανάλογα με τη γεωγραφική ...περιοχή που βρίσκονται οι επιχειρήσεις.

Οι τομείς και τα κριτήρια

"Ζεστό" χρήμα θα αρχίσει να ρέει στην αγορά, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 4 προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία ανακοίνωσε η Λούκα Κατσέλη.
Οι επιχορηγήσεις φτάνουν τα 275 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 6.000 επιχειρήσεις σε ποσοστά ενίσχυσης 30-45%.
Όπως επισήμανε η υπουργός, στόχος είναι να γίνουν γρήγορα οι αξιολογήσεις των αιτήσεων που θα υποβληθούν, και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις ενισχύσεων από το καλοκαίρι.
Τέσσερα νέα προγράμματα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης:
  • "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, που αφορά 4500 μεταποιητικές ΜΜΕ. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.
  • "Πράσινη επιχείρηση 2010" με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 600 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
  • "Πράσινες υποδομές", με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που αφορά 100 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.
  • "Ένδυση-Υπόδηση: νέες προοπτικές", με προϋπολογισμό 15 εκατ., που αφορά 350 επιχειρήσεις. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
Όσοι ενταχθούν στα προγράμματα θα εισπράξουν ενισχυμένες προκαταβολές στο 50% της συνολικής τους επιχορήγησης.
Κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων στα προγράμματα είναι να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να είναι υγιείς οικονομικά. Όπως έγινε γνωστό, για το πρώτο πρόγραμμα η προκήρυξη θα βγει το Μάιο, ενώ για τα άλλα τρία αμέσως μετά το Πάσχα.
Επίσης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ θα τρέξουν 2 νέα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες και για ενίσχυση της καινοτομίας.
Στο μεταξύ, ομαλά όπως ανακοινώθηκε συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ένταξης επιχειρήσεων στη ρύθμιση χρεών, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Απριλίου. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόβλεψη παράτασης της προθεσμίας.Πηγή: NET, AΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: