Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ανοίγουν τα Τέμπη προσωρινά

BASIKO_1
Θα ξανακλείσουν στις 13 Απριλίου για ν’ αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες
Στην κυκλοφορία θα δοθεί προσωρινά, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα 12 Απριλίου, η εθνική οδός στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως ανακοίνωσε χθες η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε»...BASIKO_2Η απόφαση για προσωρινό άνοιγμα των Τεμπών, λόγω του Πάσχα και για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων, πάρθηκε από κοινού, τονίζεται στη ανακοίνωση, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελληνικό δημόσιο, ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε παραχωρησιούχο εταιρεία, κατασκευάστρια κοινοπραξία, Ελβετούς, μελετητή και ανεξάρτητο μηχανικό), καθώς, όπως διαπιστώθηκε:
• έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία από την «GEOBRUGG» όλες οι εργασίες ξεσκαρώματος και σταθεροποίησης βράχων που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη της μελετητικής εταιρείας «Ο.Κ. Α.Ε.», ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των συνεπειών της βραχόπτωσης της 17ης Δεκεμβρίου του 2009 αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη, 1 Απριλίου.
• ο κίνδυνος, σύμφωνα με τη μελέτη αξιολόγησης κινδύνου της «GEOTEST», είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος των προβλεπομένων ορίων σύμφωνα με τις Ελβετικές προδιαγραφές. «Το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς ασφαλείας έναντι βραχοπτώσεων σε σύγκριση με τμήματα άλλων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και της Εθνικής Οδού σε άλλα σημεία της χώρας και πάντως σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο πριν την 17η Δεκεμβρίου του 2009», τονίζει η «Αιγαίο».
Σημειώνει ακόμη πως, «κατά τον ενδελεχή επιτόπου έλεγχο» από τους αλπινιστές γεωλόγους της «GEOTEST» ανευρέθησαν μεταξύ άλλων τρία ακόμη σημεία, στα οποία κρίθηκε ομόφωνα σκόπιμη η εκτέλεση εργασιών σταθεροποίησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μειωθούν ακόμα περαιτέρω τα ποσοστά του εναπομείναντος κινδύνου έναντι βραχοπτώσεων».
Έτσι, τη Μεγάλη Πέμπτη θα δοθούν και τα δύο ρεύματα στην κυκλοφορία, αλλά ο δρόμος θα κλείσει εκ νέου μετά την Κυριακή του Θωμά, προκειμένου να τοποθετηθούν ειδικά δίχτυα και σε κείνα τα σημεία που βρίσκονται περίπου δύο χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο της κατολίσθησης, ενώ η οριστική παράδοση του δρόμου θα γίνει εντός του Μαΐου.
Γ. Μαγκριώτης:
Ανάσα για τους εκδρομείς, και για τους επαγγελματίες της Πιερίας

BASIKO_3Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης-ο οποίος προήδρευσε χθες σε ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για έργα και προγράμματα που αναπτύσσει ή προγραμματίζει να αναπτύξει το υπουργείο στην περιοχή- απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Τέμπη, δήλωσε:
«Είχαμε πει όταν είδαμε και αξιολογήσαμε τη μελέτη, που είχε ετοιμάσει ο παραχωρησιούχος, για την άρση της επικινδυνότητας στα Τέμπη, πως μπορεί με απόλυτη ασφάλεια να δοθεί ο δρόμος πριν από το Πάσχα. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή απ’ ότι ήταν πριν την βραχόπτωση. Έχουν, όπως μας εγγυώνται οι Ελβετοί ειδικοί, ευρωπαϊκές πλέον προδιαγραφές και προϋποθέσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είχαμε θέσει ως βασικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών.
Όμως επειδή στη μελέτη δεν είχε προβλεφθεί και η αγκύρωση δύο πρόσθετων σημείων, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της βραχόπτωσης, θεώρησαν καλό αφού έγινε όλη η δουλειά, η οποία σημειώνω, ότι έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 5 Μάρτη του 2009, όπως ορίζει η σύμβαση παραχώρησης του 2007, αποφάσισαν λοιπόν και εμείς αποδεχτήκαμε να υπάρξουν κι εκεί παρεμβάσεις για τυχόν μελλοντικά προβλήματα. Επειδή όμως δεν είχε προβλεφθεί στη μελέτη αυτή η παρέμβαση, δεν είχαν παραγγείλει και τα αναγκαία υλικά. Αυτά τα έχουν παραγγείλει, θα έρθουν μετά το Πάσχα κι έτσι για περίπου δύο εβδομάδες θα κλείσουν μετά την Κυριακή του Θωμά και αφού δεν θα έχουν πια την μεγάλη πίεση για να γίνουν και οι τελικές αυτές εργασίες».
«Θέλω επίσης να πω», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, «ότι θα είναι μια ανάσα και για τους εκδρομείς, αλλά και για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, τόσο της Πιερίας, όσο της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, που πιέστηκαν πάρα πολύ μαζί με την γενικότερη οικονομική κρίση αυτήν την περίοδο».
«Η πολιτεία θα είναι κοντά τους με κάθε τρόπο για να τους ανακουφίσει», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους συγκεκριμένους τρόπους στήριξης που έχουν αιτηθεί οι φορείς των επαγγελματιών της περιοχής με υπόμνημά τους προς την πολιτική ηγεσία.
Δεν θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Αιγινίου
Τα καλά νέα, εκτός από το προσωρινό, έστω, άνοιγμα του δρόμου των Τεμπών, είναι και το ότι δεν πρόκειται για την ώρα, να τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός διοδίων του Αιγινίου.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», μας πληροφόρησε πως το Δημόσιο ζήτησε να μην ανοίξει ο σταθμός έως τις αρχές του καλοκαιριού, για κοινωνικούς λόγους, και η εταιρεία συναίνεσε.
Για το χρονικό διάστημα των 11 ημερών που θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία, θα λειτουργεί, όπως και πριν, ο σταθμός διοδίων Λεπτοκαρυάς, ενώ δεν θα καταβάλλονται διόδια στον Πυργετό και στο Μακρυχώρι.
Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: