Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ανάκληση εγκυκλίου του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Αντ.Μπέζα - Με αιχμές και υπονοούμενα

ΔΕΥΤΕΡΑ 22-3-2010
Την άνακληση εγκυκλίου του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Αντ.Μπέζα με την οποία δινόταν η δυνατότητα απαλλαγής από κάθε φορολογική υποχρέωση για εισοδήματα που εντοπίζονταν κατά το έλεγχο και τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στις φορολογικές αρχές, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, ο Γ.Παπακωνσταντίνου έχει ήδη ζητήσει την επανεξέταση όλων των υποθέσεων που «τακτοποιήθηκαν» με τη χρήση αυτής της.... εγκυκλίου.
Την ύπαρξη, το περιεχόμενο και τις συνέπειες της εγκυκλίου αυτής επανέφερε στο φως την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα Real News.
Η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου με τον οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση επέλεξε να διαχειρίζεται το φορολογικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα.
Απο την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ανυπόστατο.
Το δημοσίευμα
Η εφημερίδα «Real News, μιλά για: «σκάνδαλο μεγατόνων, με το οποίο 'ξεπλύθηκαν' περισσότερα από 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2006-2009, με αποτέλεσμα να χαθούν για το Δημόσιο φόροι και πρόστιμα από παράνομες πράξεις περίπου 20 δισ. ευρώ».
Η υπόθεση, συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «φερει τον κωδικό 'φορολόγηση ή μη εισοδημάτων προερχομένων από αφανείς πηγές', έχει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και δρομολογήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2006. Από τη φωτογραφική διάταξη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες πολύκροτες υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο τα προηγούμενα χρόνια και ωφελήθηκαν πολλά βαρύγδουπα ονόματα».
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «η απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι [...] το Ειδικό Γραφείο Νουμιλού Συμβούλου Φορολογίας διατυπώνει την άποψη ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, τα έσοδα που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές (εισόδημα, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κλπ) δεν αποτελούν εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 4 του ν.2238/94, δεδομένου μάλιστα ότι η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση της περιουσίας ή η κατοχή αυτών δεν θεωρείται εισόδημα, εκτός αν άλλως ορίζει ειδική διάταξη τυπικού νόμου. Με βάση τα παραπάνω, από την υπηρεσία μας γίνεται δεκτό ότι [...] δεν μπορούν να θεωρηθούν εισόδημα [...] οπότε και δεν υπόκεινται σε φορολογία».
Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Σχετικά με εγκύκλιο του πρώην Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, που αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News της 21ης Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:»

»Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που υπέγραψε ο πρώην Υφυπουργός στις 25 Ιανουαρίου του 2006 δινόταν η δυνατότητα απαλλαγής από κάθε φορολογική υποχρέωση για εισοδήματα που εντοπίζονταν κατά το έλεγχο και τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στις φορολογικές αρχές.»

»Ο Υπουργός Οικονομικών ανακαλεί την εγκύκλιο αυτή και έχει ήδη ζητήσει να επανεξετασθούν όλες οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει γίνει χρήση της συγκεκριμένης εγκυκλίου οδηγώντας στην χαριστική απαλλαγή φορολογικών υποχρεώσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.»

»Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου με τον οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση επέλεξε να διαχειρίζεται το φορολογικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα. Και είναι ενδεικτική της ανάγκης για ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας και της ισότιμης μεταχείρισης των φορολογούμενων όπως αυτή που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: