Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Αντιφατικές δηλώσεις για «ένα βήμα από την αδυναμία δανεισμού» και ανασκευή δημιούργησαν ωστικό κύμα Χρεοκόπησε, σίγουρα, η σοβαρότητα

Κλίμα πανικού στους καταθέτες έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές δηλώσεις για αδυναμία δανεισμού και προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή, που η σχετική φημολογία βρέθηκε σε έξαρση μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, δημιουργήθηκε αναστάτωση στα γκισέ των τραπεζών.
Πολλοί τρομοκρατημένοι ...καταθέτες μετά το μεσημέρι προσήλθαν στα υποκαταστήματα για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Στη συνέχεια όσοι εξ αυτών διέθεταν θυρίδες κατευθύνονταν στα υπόγεια προκειμένου να φυλάξουν σ' αυτές τα χρήματά τους. Επιδεικνύοντας παρά ταύτα εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους προς το ευρώ.
Η δήλωση που φέρεται να έκανε, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, ήταν ότι «απέχουμε ένα βήμα από την αδυναμία δανεισμού». Στη συνέχεια ανασκευάστηκε με άλλη καθησυχαστική, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας». Ομως ήδη το τραπεζικό σύστημα είχε δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία του.
Η ζημιά δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτό το επίπεδο, καθώς και στην αγορά των ομολόγων η αβεβαιότητα που προκλήθηκε συνοδευόμενη από τη φημολογία περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη ο θετικός αντίκτυπος από την ανακοίνωση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Τα νέα δεδομένα καταγράφηκαν στην εκτίναξη της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 6,37% και του περιθωρίου (spread) στο 3,40%.
Ασύμφορα, αλλά δανειζόμαστε
Οι εξελίξεις αυτές δεν φέρνουν πιο κοντά τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντιθέτως καταδεικνύουν ότι ο «χειρισμός από την κυβέρνηση της απειλής ή του εκβιασμού προσφυγής σ' αυτό δεν ήταν ο ενδεδειγμένος». Αλλωστε, όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, καμιά χώρα δεν προσφεύγει στο ΔΝΤ για να περιορίσει το κόστος δανεισμού της αλλά μόνο όταν οι αγορές αρνούνται να τη δανείσουν.
Οι δύο δημοπρασίες έδειξαν ότι οι αγορές είναι ανοιχτές. Με όρους ασύμφορους μεν, πάντως πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα. Η πραγματικότητα αυτή είναι γνωστή στη Γερμανία η οποία εφμανίζεται απρόθυμη να συνδράμει την Ελλάδα ακόμη και υπό την απειλή της προσφυγής στο ΔΝΤ. Λύση η οποία θα δυναμίτιζε τη «νομισματική αξιοπιστία της ευρωζώνης» την οποία με ζήλο επιδιώκει να προασπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ.
Ομως οι δηλώσεις ένθεν κακείθεν το μόνο που πέτυχαν ήταν να οξυνθούν τα πνεύματα και να λάβει η επόμενη σύνοδος κορυφής χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, από την οποία είναι προφανές ότι αν πρυτανεύσει η λογική της «κοινοτικής συνοχής» δεν μπορεί να αναδειχθεί νικητής και ηττημένος.
Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ ακόμη και με οικονομικούς όρους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας. Ακόμη και ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο διεθνής οργανισμός μπορεί να χορηγήσει στη χώρα μόνο 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρακτική του ΔΝΤ τα μισά απ' αυτά, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ, μπορούν να χορηγηθούν με χαμηλό επιτόκιο 1,25% έως 3,25% εάν αποπληρωθούν σε 3 χρόνια. Για πιο μακροπρόθεσμα δάνεια το επιτόκιο αυξάνεται στο 4,25%, πολύ κοντά στο τρέχον επιτόκιο (5,4%) των 5ετών ομολόγων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: