Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Συντονίζονται γιατί … χάνονται

BASIKO_1
 
Τρόπους να ακουστούν και να αποζημιωθούν αναζητούν οι περιοχές που έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό θάνατο από την διακοπή της κυκλοφορίας της εθνικής οδού μέσω Τεμπών
Τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση των ζημιών των περιοχών που βρίσκονται νοτίως και βορείως της κλειστής, εδώ και περίπου δυο μήνες, κοιλάδας των Τεμπών, αποφάσισαν αυτοδιοικητικοί, επαγγελματικοί και τουριστικοί φορείς της Πιερίας και της Λάρισας.
BASIKO_2Η απόφαση πάρθηκε προχθές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλαταμώνα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου Διονύση Αρωνιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου και ο δήμαρχος Ευρυμενών από την πλευρά της Λάρισας, ο δήμαρχος Λιτοχώρου Πιερίας και εκπρόσωποι τουριστικών και επαγγελματικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Το 19μελές Συντονιστικό Όργανο που συγκροτήθηκε, εξουσιοδοτήθηκε να διεκδικήσει με κάθε δυνατό τρόπο τη .....στήριξη των πληγεισών (από τη διακοπή της κυκλοφορίας της εθνικής οδού
στα Τέμπη), περιοχών και των επιχειρηματιών τους.
Στο Συντονιστικό Όργανο μετέχουν, εκτός από τους προαναφερόμενους τέσσερις δημάρχους, ο πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας Αμπελακίων Λάρισας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, ο τέως δήμαρχος Αν. Ολύμπου, εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Πιερίας, εκπρόσωποι επαγγελματικών και εμπορικών φορέων του Πλαταμώνα, της Λεπτοκαρυάς, του Λιτοχώρου και του Κάτω Ολύμπου και εκπρόσωποι ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και κάμπινγκ της Πιερίας και της Λάρισας.
XARTHSΣύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικού Ολύμπου, το Συντονιστικό (που θα ‘χει έδρα τον Πλαταμώνα), θα αναζητήσει νομική βοήθεια για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον υπαίτιο για τον αποκλεισμό της περιοχής, είτε αυτός είναι το δημόσιο, είτε η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ενώ παράλληλα θα επιδιώξει επαφές με την αρμόδια πολιτική ηγεσία της χώρας επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις, όπως πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες.
Δεν αποκλείσθηκαν πάντως κι άλλες μορφές διεκδίκησης, όπως οι κινητοποιήσεις. «Θα κατέβουμε στου δρόμους», μας είπε ο κ. Αρωνιάδης, «όχι να τους κλείσουμε αλλά για να ακουστούμε».
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι δήμαρχοι του όμορου νομού, εκτιμούν ότι ακόμη και οι τοπικές κεντρικές εξουσίες (οι Νομαρχίες) δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πέριξ των Τεμπών δήμοι. «Η Πιερία ασχολείται με τη 13η εθνική οδό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αρωνιάδης, «την ώρα που στον Πλαταμώνα κυρίως, αλλά και στις άλλες τουριστικές περιοχές στα νότια του νομού, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης».
Η άκρως τουριστική παραλιακή περιοχή είναι σήμερα παντέρημη, έχει χάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει και την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να χάσει και την καλοκαιρινή σεζόν, καθώς, οι τουριστικοί πράκτορες, που διαμορφώνουν από τώρα τα τουριστικά πακέτα, δεν ρισκάρουν να κλείσουν συμφωνίες με μια περιοχή που δεν έχει ασφαλή και άνετη οδική πρόσβαση προς τα αξιοθέατα του νότου, όπου θα θέλουν να εκδράμουν οι πελάτες τους.
Οι πρώτοι που πλήρωσαν ήδη ακριβά την παρατεταμένη αυτή κρίση είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής (έχουν απολυθεί), ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων πιέζονται πια ασφυκτικά από τις απαιτήσεις των τραπεζών, την ώρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στις πληρωμές των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η σύνθεση του Συντονιστικού Οργάνου
Αρωνιάδης Διονύσιος, δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου
Βαλσάμοπουλος Νικόλαος, δήμαρχος Κάτω Ολύμπου
Τζιτζές Δημήτριος, δήμαρχος Ευρυμενών
Τσιφοδήμος Αθανάσιος, δήμαρχος Λιτόχωρου
Βουλιώτης Κ, εκπρόσωπος επαγγελματιών Κάτω Ολύμπου
Γελαδάρης Αθανάσιος, εκπρόσωπος επαγγελματιών Λεπτοκαρυάς
Γρέκας Γρηγόρη, εκπρόσωπο ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Πόρων
Ζαφείρης Κώστας, εκπρόσωπος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λάρισας
Ζτάνης Γεώργιος, εκπρόσωπος εμπόρων Λεπτοκαρυάς
Ζτάνης Νικόλαος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λεπτοκαρυάς
Κεχαγιάς Γεώργιος, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Πιερίας
Κουκουνάς Αθανάσιος, εκπρόσωπος εμπόρων Πλαταμώνα
Κουτσιμάνη Φαν’η, εκπρόσωπος επαγγελματιών Λιτόχωρου
Μιχωλός Δημήτριος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Παντελεήμονα
Μπούρος Γεώργιος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Παπαθανασίου Νικόλαος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών κάμπινγκ Πιερίας
Σολωμός Κ., πρόεδρος κοινότητας Αμπελακίων
Τοπαλίδης Δημήτριος, πρόεδρος επαγγελματιών Πόρων-Πλαταμώνα
Χονδρόπουλος Αστέριος, τέως δήμαρχος Αν. Ολύμπου (
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: