Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Αν ο Χριστός δεν σταυρωνόταν, αν δεν υπήρχε ο σταυρός κι ο Γολγοθάς ίσως δεν γινόταν ποτέ τόσο διάσημος και μάλλον θα είχε αφανισθεί στο πέρασμα του χρόνου κι αυτός και η διδασκαλία του.
***
Δεν ξέρω αν κολλάει αλλά θα το επιχειρήσω μετά τη γενική ομολογία ότι ο Παπανδρέου νιώθει star κι αυτό εξαιτίας του δικού του Γολγοθά του αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
***
Δεν υπονοώ βέβαια ότι ο πρωθυπουργός μας .....κάνει το κομμάτι του ή εμπλουτίζει το βιογραφικό του ούτε θέλω να επικυρώσω το «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Απλώς θέλω να επισημάνω ότι ο Γολγοθάς δεν είναι πάντα ως όρος –έννοια αρνητικός.
***
Ακόμη και για μας τους ξεχασμένους υπηκόους ο Γολγοθάς της καθημερινότητας έχει και τα θετικά του. Τι νόημα θα είχε άλλωστε η ζωή, χωρίς τις εναλλαγές, χωρίς το αγαθό της στέρησης, χωρίς το κυνήγι της επιβίωσης;
***
Μια ζωή, χωρίς νταλγκάδες θα ήταν άχρωμη και άοσμη, θα είχαμε μια κοινωνία σε άπνοια, άρα νεκρή.
***
Για κάθε κρίση υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και ο καθένας επιλέγει το δικό του. Συνήθως επιλέγεται ο πιο ανώδυνος.
***
Δείτε το κι έτσι. Υπάρχουν σήμερα κάποιοι μεμονωμένοι και προφανώς φιλοσοφημένοι συνάνθρωποι μας που δεν έχουν πιάσει ποτέ χρήμα στη ζωή τους μετά από μια χρονική στιγμή. Πήραν τα όρη και τα βουνά και ζουν πίσω απ’τον πολιτισμό.
***
Αυτή η κατηγορία βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς. Δεν μπορώ που δεν μπορώ να έχω χρήμα τους φτύνω και φεύγω.
***
Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε οι επόμενες γενιές οδηγηθούν εκεί. Άσχετα απ’αυτό σήμερα κινούμαστε σ’ένα μοτίβο τελείως διαφορετικό και παρά τις παραφωνίες πρέπει να βρούμε μια αρμονία ωραιοποιώντας το άσχημο και λευκαίνοντας το μαύρο.
***
Κατ’ανάγκη λοιπόν ασπάζομαι το Γολγοθά, γιατί δεν θέλω να παραδοθώ πρόωρα και καταλαβαίνω όλους όσους αγόγγυστα σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου τους με την ψευδαίσθηση ότι επιτελούν υψηλή αποστολή.
***
Αυτά βέβαια όλα δεν συντάσσονται στη λογική καθαγιασμού της κυβερνητικής πολιτικής υπό το βάρος των προβλημάτων.
Άλλωστε και να σταυρωθεί ο Γιώργος, λίγο θα το εκτιμήσουν.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: