Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Σε τροχαία σύγκρουση Κυβέρνηση και αγρότες

 (ΔΕΥΤΕΡΑ 25/01/2010 )



Χωρίς αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, που εκπροσωπούν 14 μπλόκα.
Η Κ.Μπατζελή επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων», με αποτέλεσμα οι αγρότες να δηλώσουν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Σκληραίνει τη στάση του το μπλόκο στον Προμαχώνα, ενώ οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας σχεδιάζουν αποκλεισμό του Ζαππείου σημερα Δευτέρα.

Η κυβέρνηση
H υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι αν και δεν υπάρχουν άμεσα τα χρήματα, «υπάρχει δυνατότητα να εξοικονομηθούν πόροι και να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα με θεσμικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα».
«Σκοπός είναι να παταχθεί η αθέμιτη αγορά που μαστίζει και την αγροτική οικονομία. Οι αγρότες είναι μαζί μας και πρέπει να συνεχίσουμε τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι

ίδιοι οι αγρότες θα λάβουν την απόφαση για το εάν θα συνεχίσουν τα μπλόκα και τους κάλεσε να προσέλθουν στο διάλογο για την αγροτική οικονομία.
Η κ. Μπατζελή αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που είχε κάνει στο Βήμα της Κυριακής, για «συνοθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση» αναφορικά με το ποιος στήνει τα μπλόκα.





Ο Μ. Καρχιμάκης
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να συμπαραταχθεί με τους πολλούς που παράγουν» και όχι με τους «λίγους που ασυδοτούν στην αγορά».
«Ανοίγουμε διάλογο που πιστεύω θα είναι εποικοδομητικός και δημιουργικός» είπε, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν.
Η απάντηση των αγροτών
Από την πλευρά τους, οι αγρότες θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν, πάντως, ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.
Στο πλαίσιο αυτό, την απόφαση να κλείσουν ξανά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα έλαβαν οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικών Συλλόγων του νομού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την πολύωρη συνάντηση της με τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου.
Οι αγρότες στον Προμαχώνα, όπως ανέφεραν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση ούτε των ΙΧ, ούτε των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, από και προς των Προμαχώνα.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Λίτο από τις 8.00 σήμερα οι αγρότες πρόκειται να κλείσουν και την σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.
Απόντες από τη συνάντηση με την Κ.Μπατζελή ήταν οι αγρότες από 10 μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που έχουν καταλήξει σε ένα κοινό βασικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα.
 νέα Συντονιστική Επιτροπή αγροτών στα Γρεβενά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς. Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στο διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25-26 Ιανουαρίου.
Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας, καθώς οι αγρότες της Θεσπρωτίας έχουν αποκλείσει τη μοναδική είσοδο του λιμανιού με τρακτέρ.
Στα Τέμπη
Σήμερα Δευτέρα οι αγρότες θα κλείσουν τις παρακαμπτήριες των Τεμπών από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι.
Παραγωγοί της Νίκαιας θα κατέβουν σήμερα στην Αθήνα και θα συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διάλογος για το Αγροτικό.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: