Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ξέμειναν από γιατρούς

DEN_EXEI_GIATROYS_1
 
Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου στην υπουργό Υγείας για το χρονοδιάγραμμα κάλυψης κενών θέσεων και των νέων προσλήψεων
Δεν έχει ακτινολόγο, δεν έχει δερματολόγο, δεν έχει ενδοκρινολόγο και όπου να ‘ναι θα ξεμείνει και από οδοντίατρους. Η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κατερίνης μπορεί να θεωρείται από κάποιους «πρότυπη» (λόγω και των σύγχρονων κτιριακών της εγκαταστάσεων), της λείπουν ωστόσο αρκετές ειδικότητες γιατρών. Τόσες ώστε και η ιατρική διάγνωση να χωλαίνει και τα έξοδα να είναι παραπανίσια, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και για το ίδιο το Ίδρυμα.
Το θέμα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο ΙΚΑ Κατερίνης επανέφερε στην επικαιρότητα ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από την οποία ζητά να μάθει
πότε θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κατερίνης κι .....αν υπάρχει πρόβλεψη για νέες προσλήψεις και με τι χρονοδιάγραμμα.
Τα στοιχεία που παραθέτει ο βουλευτής στηρίζονται σε έγγραφο της διοίκησης του Υποκαταστήματος και είναι άκρως κατατοπιστικά για το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων.

DEN_EXEI_GIATROYS_2Η Μονάδα διαθέτει Ακτινολογικό Εργαστήριο, εδώ κι ένα χρόνο όμως, δε διαθέτει γιατρό (μετά την παραίτηση της ακτινολόγου) και πλέον ούτε και ενεργό Εργαστήριο, αφού, λόγω μη ανανέωσης της άδειας λειτουργίας εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών, διεκόπη και η όποια στοιχειώδης λειτουργία του. Αποτέλεσμα; Και οι γιατροί της Μονάδας να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο διαγνωστικό τους έργο και κατά συνέπεια και στο θεραπευτικό, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ταμείου να επιβαρύνονται με όχι ευκαταφρόνητα έξοδα, καθώς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες για ακτινολογικές εξετάσεις στις οποίες η συμμετοχή του ταμείου είναι πολύ μικρή.
Δεν υπάρχει δερματολόγος εδώ και πάρα πολύ καιρό, με συνέπεια οι δαπάνες του Ιδρύματος στην έκτακτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι τόσο μεγάλες που υπερκαλύπτουν τη δαπάνη της τοποθέτησης ενός δερματολόγου στη Μονάδα.
Υπάρχουν τρεις οδοντίατροι, οι εξής … ένας, αφού οι δυο είναι στα πρόθυρα συναταξιοδότησης, ενώ ο ένας εξ αυτών βρίσκεται και σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Στο μεταξύ, το πλήρως εξοπλισμένο Παιδοδοντικό ιατρείο παραμένει σε αχρησία, ενώ η Μονάδα αδυνατεί να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα δημοτικά σχολεία του νομού, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των χρηστών των υπηρεσιών της και συνακολούθως και των δαπανών της.
Δεν υπάρχει γιατρός ενδοκρινολόγος. Έτσι και το κόστος της δαπάνης της έκτατης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι υψηλό, ενώ οι ασφαλισμένοι, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης, επιβαρύνουν και την τσέπη τους, με τα έξοδα μετακίνησης, και την υγεία τους από τη ταλαιπωρία που υφίστανται.
Εκτός από την επείγουσα ανάγκη κάλυψης των παραπάνω ειδικοτήτων, το ΙΚΑ Κατερίνης έχει άμεση ανάγκη από την πρόσληψη ενός νεφρολόγου, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της συνταγογράφησης των Κέντρων Αιμοκάθαρσης της περιοχής και κατά συνέπεια τη μείωση των δαπανών από τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, όπως κι ενός ψυχιάτρου, διότι ο χρόνος αναμονής των ραντεβού υπερβαίνει το 15νθήμερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο βουλευτής Πιερίας απευθύνεται προς την υπουργό Υγείας, ζητώντας λύσεις σε επείγοντα προβλήματα των μονάδων υγείας του νομού. Πριν από λίγες μέρες είχε αναδείξει το πρόβλημα της βλάβης του Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου Κατερίνης, που από τον Δεκέμβρη ήταν εκτός λειτουργίας, θέτοντας σε κινδύνους τη δημόσια υγεία και σε έξοδα το δημόσιο, αφού τις δεκάδες αξονικές τομογραφίες που διενεργούσε καθημερινά το Νοσοκομείο, κλήθηκαν να τις διεκπεραιώσουν τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Ερωτήματα για την προβληματική παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νομό  έχουν απευθύνει στην υπουργό και οι άλλοι βουλευτές του νομού καθώς, ακόμη και το νέο Νοσοκομείο, που φαίνεται να έχει εξοπλιστεί με πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει (όταν με το καλό παραδοθεί), αν δεν δρομολογηθούν έγκαιρα οι προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού (και όχι μόνο) προσωπικού.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: