Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Πιερίας

 ΠΕΜΠΤΗ ( 21/01/2010 )



* Παρέταξαν τα τρακτέρ τους σε Αιγίνιο, Κορινό και 13η εθνική οδό.
* Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών που συνεδρίασε χθες σε ξενοδοχείο της Βέροιας, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες  και οι αγρότες της Πιερίας, οι οποίοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην 13η εθνική οδό, στους κόμβους Αιγινίου και Κορινού.

 
Συνέχιση κλιμακώσεων των κινητοποιήσεων
 


Το Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών αποφάσισε μεγαλύτερη κινητοποίηση για μαζικότερη συμμετοχή τρακτέρ στα μπλόκα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αγρότες να κλείνουν και παράπλευρους δρόμους της Εθνικής Οδού, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.  
Στην Πιερία
Στην Πιερία οι αγρότες έβγαλαν σε πρώτη φάση τα τρακτέρ τους στην 13η εθνική οδό στη διασταύρωση του Λόφου, και στις αερογέφυρες Αιγινίου και Κορινού.  Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν  οι έξι ομάδες καπνοπαραγωγών και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα  Θωμάς Παπανικολάου ο αγώνας γίνεται καθώς χάνουν τα κεκτημένα, την επιδότηση την οποία είχαν συμφωνήσει το 2004 και αφορούσε στο 100% των δικαιωμάτων τους μέχρι το 2013.
"Φέτος έγινε και μια αλχημεία. Υπονόμευσαν την νοημοσύνη μας. Χωρίς να μας ρωτήσουν, μας έδωσαν μόνο το 65% των δικαιωμάτων, χωρίς καμία προειδοποίηση και ως πρόσχημα την ψηφιοποίηση.
Όπως είπε η κ. Μπατζελή, όταν στριμώχτηκε μας έκανε ταμειακή διευκόλυνση, έτσι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας πλήρωναν και όταν τελείωνε η διαδικασία των δικαιωμάτων άνοιγε ο κωδικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κράτος έπαιρνε τα χρήματα. Πεισμώσαμε, θυμώσαμε μ’ αυτό που μας έκαναν για αυτό αποφασίσαμε να εκφράσουμε κι εμείς την αγανάκτησή μας στήνοντας τα δύο μπλόκα στην Πιερία, ένα στο Αιγίνιο και ένα στο 9ο χλμ Κατερίνης Ελασσόνας.
Καλούμε τους παραγωγούς μας να πλαισιώσουν αυτόν τον αγώνα γιατί η φτώχεια θα έρθει από το 2013 και μετά. Αν δεν κάνουμε αγώνα, για εμάς και για τα παιδιά μας, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για την Πιερία η οποία πονάει από πολλές μεριές και κινδυνεύει να χάσει κι αυτόν τον οικονομικό πυλώνα που είναι η αγροτιά".
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου,  θα γίνει μια νέα σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητηθεί η νέα ΚΑΠ, η οποία θα ισχύσει από το 2013 και μετά. "Διαφαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο θα δοθεί στους καπνοπαραγωγούς, είναι 60 ευρώ το στρέμμα. Πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: μόνο η
Πολωνία, διπλασίασε τον αγροτικό πληθυσμό της Ευρωπαϊλή Ένωση.
Ήμασταν 15 και η πίτα ήταν γνωστή. Αφού δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός και μπήκαν άλλα τόσα κράτη μέσα, καταλαβαίνετε ότι η πίτα θα είναι πολύ μικρότερη από το 2013 και μετά. Για αυτό πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον".

 Ανοιχτή δρόμοι
Σύμφωνα  με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα δεν προτίθενται  να κλείσουν τους δρόμους. Αλλά αν διαπιστωθεί ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς,  συνέχισε "όχι να κλείσουν οι δρόμοι, αλλά να ανοίξουν το γεντί κουλέ να μας βάλουν μέσα για να μας ταΐζουν κι όλας. Είμαστε πνιγμένοι στα χρέη.
Μ’ ένα εκκαθαριστικό μας έδιναν δάνεια και τώρα δεν μας ζυγώνουν οι τράπεζες. Μας βλέπουν και μας γυρνάνε την πλάτη".
 Ποινικές διώξεις
Ιδιαίτερη  αναφορά έγινε  και στο ζήτημα των διώξεων. Όπως είναι γνωστό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους ζήτησε  να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.
 "Ο εισαγγελέας που έδωσε την εντολή στην Τροχαία να συλλαμβάνει όσους κλείνουν το δρόμο, που ήταν όταν έτρωγαν τα χρήματα από το Χρηματιστήριο, από τη Siemens και από το ένα ή τ’ άλλο; Πού ήταν αυτός ο Εισαγγελέας, δεν ζούσε στην Ελλάδα;"  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου και σημείωσε πως η στάση τους  θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: