Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης

th_papageorgiou
Η διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης κατόπιν πρόσκλησης για την κάλυψη των εποχικών αγροτικών αναγκών παρουσιάζει μια σειρά προβλημάτων που χρήζουν προσεκτικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά επισημαίνει με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου και ζητά να υπάρξει συντονισμός και να δοθούν λύσεις ώστε να μην καθυστερήσει η έλευση των αλλοδαπών εργατών γης.
Το κείμενο της επιστολής που απευθύνει ο βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει ως ακολούθως:
«Οι αγρότες του νομού Πιερίας, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στην προσέλευση των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, καθώς και η .....σημαντική οικονομική επιβάρυνση από την καταβολή των εγγυήσεων που απαιτούνται.
Ως κρίσιμη εποχή απασχόλησης για την Πιερία, θεωρείται το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου, κυρίως για την αντιμετώπιση των αναγκών της καλλιέργειας του καπνού, που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες της Πιερίας.
Η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και υπουργείων στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η καθυστέρηση των υπογραφών, αλλά και η όλη γραφειοκρατική διαδικασία όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν έγκαιρα οι αλλοδαποί εργάτες.
Έντονη είναι επίσης η δυσαρέσκεια των αγροτών οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν άμεσα τα ποσά των εγγυήσεων για κάθε εργάτη γης που προσκαλούν καθώς επιβαρύνονται από τις τράπεζες με μηνιαίες καταβολές ποσών έναντι των εγγυήσεων και οι οποίες καθυστερούν επιστραφούν πέρα από το χρόνο παραμονής των εργατών γης.
Για να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τα προηγούμενα χρόνια στην διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης, οι αγρότες της Πιερίας προτείνουν:
- Να εκδοθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις ώστε να φτάσουν οι αλλοδαποί εργάτες γης στην Πιερία στον χρόνο που ξεκινά η καλλιέργεια του καπνού.
- Να εξεταστεί εξ αρχής και να απλοποιηθεί – όσο το δυνατόν – η διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης.
- Να ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αλβανία (κύρια χώρα προέλευσης των εργατών γης για την Πιερία), ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της διαδικασίας έλευσης.
-  Να εξεταστεί σε συνεργασία με τις τράπεζες, η δυνατότητα μείωσης των ποσών των εγγυήσεων ή αλλαγής του τρόπου καταβολής τους ώστε να μην επιβαρύνεται το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών.
- Για τον συντονισμό, την καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιών και των εκπροσώπων των αγροτών».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: