Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δεν πάει άλλο


DEN_PAEI_1
Αγώνα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, χαρακτηρίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας, αυτόν που ξεκίνησαν χθες, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αιγινίου και στο 9ο χλμ της 13ης Εθνικής Οδού. Οι καπνοπαραγωγοί του νομού μας, θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο» και θα παραμείνουν σε θέση μάχης «μέχρι κάποιος να τους ακούσει». Το μέλλον των κινητοποιήσεων τους και το αν θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα θα εξαρτηθεί από την προθυμία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση στα προβλήματά τους. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι έξι ομάδες καπνοπαραγωγών και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας.
«Χάνουμε τα κεκτημένα, χάνουμε την επιδότηση την οποία είχαμε συμφωνήσει το 2004 και η οποία αφορούσε το 100% των δικαιωμάτων μας μέχρι το 2013», ανέφερε σε δηλώσεις του το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Θωμάς Παπανικολάου, λίγη ώρα αφότου τα πρώτα τρακτέρ είχαν παραταχθεί στις άκρες της παλαιάς Εθνικής Οδού στη διασταύρωση του Λόφου.
DEN_PAEI_2«Φέτος έγινε και μια αλχημεία. Υπονόμευσαν τη νοημοσύνη μας. Χωρίς να μας ρωτήσουν, μας έδωσαν μόνο το 65% των δικαιωμάτων, χωρίς καμία προειδοποίηση και ως πρόσχημα την ψηφιοποίηση», λέει ο κ. Παπανικολάου, εκφράζοντας την αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών, επειδή η κ. Μπατζελή δέχθηκε να διευκολύνει το Κράτος ταμειακά τους αγρότες, αλλά μόνο αφού πιέστηκε κατέβαλε ένα μέρος των χρημάτων, σε αντίθεση με ότι γινότανε τα προηγούμενα χρόνια. «Πεισμώσαμε, θυμώσαμε και για αυτό αποφασίσαμε να εκφράσουμε κι εμείς την αγανάκτησή μας στήνοντας τα δύο μπλόκα στην Πιερία, ένα ....στο Αιγίνιο», είπε ο κ. Παπανικολάου, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, εκτιμά ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. «Η φτώχεια θα έρθει από το ’13 και μετά. Αν δεν κάνουμε αγώνα, για εμάς και για τα παιδιά μας, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για την Πιερία, η οποία πονάει από πολλές μεριές και κινδυνεύει να χάσει κι αυτόν τον οικονομικό πυλώνα που είναι η αγροτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανικολάου πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ η οποία θα ισχύσει από το 2013, αλλά «διαφαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο θα δοθεί στους καπνοπαραγωγούς, είναι 60 ευρώ το στρέμμα. Πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: μόνο η Πολωνία, διπλασίασε τον αγροτικό πληθυσμό της Ε.Ε.. Ήμασταν 15 Κράτη και η πίτα ήταν γνωστή. Αφού δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός και μπήκαν άλλα τόσα κράτη μέσα, καταλαβαίνετε ότι η πίτα θα είναι πολύ μικρότερη από το ’13 και μετά. Για αυτό πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων του, αφού όπως είπε η καπνοκαλλιέργεια βρίσκεται ήδη στον αέρα. «Του χρόνου μπορεί να δείτε δέματα καπνού στη λαϊκή. Έχουν καταργηθεί τα πάντα, οι υπουργικές αποφάσεις, η επιστροφή ποιοτικού παρακρατήματος, έχουν καταργηθεί. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να καλύπτει τον καπνό, ο οποίος από τη συνθήκη της Ρώμης και μετά είναι προστατευόμενο Ευρωπαϊκό προϊόν. Ο καπνός είναι το μόνο προϊόν στην Ελλάδα που έχει αγορά και η ζήτηση είναι τρομερή», τονίζοντας ότι οι καπνοπαραγωγοί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
DEN_PAEI_3Αναφερόμενος στο μέλλον των κινητοποιήσεών τους και αν θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και κλείσιμο των δρόμων, διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι, «αλλά αν δούμε ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς, όχι μόνο να κλείσουν οι δρόμοι, αλλά να ανοίξουν το Γεντί Kουλέ να μας βάλουν μέσα για να μας ταΐζουν κι όλας».
Σχολιάζοντας την εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας για όσους αγρότες παρακωλύουν τη συγκοινωνία, ο κ. Θ. Παπανικολάου διερωτήθηκε «που ήταν αυτός ο Εισαγγελέας όταν έτρωγαν τα χρήματα από το Χρηματιστήριο και από τη Siemens; Δεν ζούσε στην Ελλάδα;».(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: