Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

(ΤΡΙΤΗ 26/1/2010)

Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε δημόσια διαβούλευση κατά την διάρκεια του Κοινωνικού Διαλόγου στο Ζάππειο δόθηκαν κάποιες από τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οποίες επιχειρεί να επιτύχει την πολυπόθητη αναδιάρθρωση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής. Ειδικότερα προτείνεται το κέρδος του χονδρέμπορου στην πώληση αγροτικών προϊόντων να μην υπερβαίνει το 30-35% και του λιανεμπόρου το 60%.
Όσον αφορά στα φυτοφάρμακα, σπόρους και λιπάσματα προτείνεται η τιμή στην ελληνική αγορά να είναι ίση με το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Προτείνεται επίσης μητρώο για τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, ισοζύγιο για τα βασικά αγροτικά προϊόντα και υποχρεωτική εξόφληση του παραγωγού σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την πώληση του προϊόντος.
Συγκεκριμένα, στα κείμενα που δόθηκαν για διαβούλευση, προτείνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Εισροές
-Πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα: η τιμής τους στην Ελλάδα θα καθορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών στη Νότια Ευρώπη. Ειδικά για όσα εισάγονται από τρίτες χώρες, η χονδρική τιμή δεν θα ξεπερνάει την τιμή πώλησης στη χώρα εισαγωγής πάνω από 30%. Δηλαδή, αν εισάγεται ένα προϊόν από την Τουρκία το οποίο έχει εκεί λιανική τιμή τα 10 ευρώ, ο χονδρέμπορος δεν μπορεί στην Ελλάδα να τα πουλήσει πάνω από 13 ευρώ.
-Στα φυτοφάρμακα η τιμή των γενότυπων (generics) θα καθοριστεί στο 70-80% των αντίστοιχων πρωτότυπων φαρμάκων (τα γενότυπα είναι τα φάρμακα που παρασκευάζονται από την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο αφού λήξει η περίοδος της πατέντας του).
-Επανεξετάζεται το ανταποδοτικό τέλος 3% για τους σπόρους και 2% για το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό.
-Άδειες για το πολλαπλασιαστικό υλικό θα χορηγούνται από τις περιφερειακές υπηρεσίες (ΚΕΠΥΕΛ).

Πετρέλαιο
-Επανεξετάζεται με βάση την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για κατ' αποκοπή συντελεστή το σύστημα για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Τροποποιείται η ΚΥΑ για το πετρέλαιο και έτσι από φέτος θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις στα στοιχεία που στέλνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους επιστροφής αγρότες.

Τιμές αγροτικών προϊόντων
-Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
-Θεσπίζονται υποχρεωτικές συμβάσεις μεταξύ των γεωργών και των πρώτων αγοραστών για τους όρους πώλησης των αγροτικών προϊόντων (τιμές, ποσότητες, ποιοτικές κατηγορίες, διάστημα αποπληρωμής του προϊόντος μικρότερο των δύο μηνών).
-Δημιουργείται Εθνικός Μηχανισμός Πληροφόρησης της κίνησης των εισαγόμενων προϊόντων για να αποτρέπονται οι «ελληνοποιήσεις». Ο Μηχανισμός θα είναι συνδεδεμένος on line με το πληροφοριακό σύστημα τελωνείων και το TAXIS.
-Υιοθετούνται νέες Αγορανομικές Διατάξεις βάσει των οποίων η τιμή καταναλωτή (στο ράφι) να μην υπερβαίνει την τιμή παραγωγού σε επίπεδα άνω του 100%. Δηλαδή, αν ο παραγωγός πωλεί ένα προϊόν 0,5 ευρώ, ο καταναλωτής θα το βρίσκει στο ράφι στην τιμή του 1 ευρώ. Θεσπίζονται «λογικές» αποκλίσεις μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, σε επίπεδο χονδρικές ποσοστά ύψους 30-35% και σε επίπεδο λιανικής μέχρι 60%. Δηλαδή, αν ο παραγωγός πωλεί ένα προϊόν στην τιμή του 1 ευρώ, ο χονδρέμπορος δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 30-35 λεπτά και ο έμπορος λιανικής πάνω από 60 λεπτά. Αν το κέρδος είναι υπερβάλλον θα φορολογείται βαρύτατα.
-Ενίσχυση των κάθετων συνεργασιών, δηλαδή από το χωράφι στο πιάτο και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων.
-Τήρηση ισοζυγίων στα βασικά αγροτικά προϊόντα.
-Επιδότηση πράσινων τοπικών αλυσίδων συνδεδεμένων με την παράδοση και τον τουρισμό.
-Αυστηροποίηση των προστίμων για νοθεία στα τρόφιμα: από 100 χιλιάδες ευρώ για την πρώτη παράβαση μέχρι 400 χιλιάδες ευρώ και άρση άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
-Κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου έκπτωσης από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων.

Συνεταιρισμοί
-Συγχωνεύσεις και ανασυγκρότηση της οργάνωσης των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και οργανωμένων, κλαδικών, πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών που θα διαθέτουν στην αγορά αγροτικά-διατροφικά προϊόντα ποιότητας, καινοτομίας και διατροφικής αξίας.

Αγροτική γη
-Προστασία της γεωργικής γης από αλλαγή χρήσης.
-Επιδότηση της αγοράς γης, φορολογικά κίνητρα και κίνητρα για τη συνένωση και μη κατάτμηση της αγροτικής γης.
-Αποσαφήνιση του ορισμού των βοσκοτόπων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης και τη δυνατότητα βόσκησης.

ΕΛΓΑ
-Διατήρηση της υποχρεωτικής ασφάλισης μέσω ΕΛΓΑ και του κοινωνικού χαρακτήρα στη βάση της αρχής της εθνικής αλληλεγγύης. Περαιτέρω ανάπτυξη συμπληρωματικών επιδοτούμενων επικουρικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.
-Διεύρυνση των κινδύνων που καλύπτονται ασφαλιστικά, κατάργηση των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων και εξασφάλιση είσπραξης των εισφορών.
-Διαχωρισμός των ενισχύσεων ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ.

Αλεξανδρος Μπαλτατζής
-Ενίσχυση κατά προτεραιότητα επενδύσεων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, εξοικονόμησης ύδατος και υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Εξοικονόμηση πόρων από «πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών», «παροχή γεωργικών συμβουλών» και από μέτρα για υποδομές όπως τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και η αγροτική και δασική οδοποιία που θα υλοποιηθούν με πόρους από άλλα ταμεία.
-Δημιουργία υποδομών ευρυζωνικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές.
-Στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της διαφοροποίησης των γεωργικών δραστηριοτήτων ώστε ο αγρότης να έχει εναλλακτικά εισοδήματα.

Εκπαίδευση
-Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου του «Πράσινου Πιστοποιητικού» για την επαγγελματική κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος.
-Μεταγυμνασιακό ΙΕΚ και σεμινάρια για αγρότες.
-Αγροτικά σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενημέρωση
-Συστήνεται αυτοτελές γραφείο ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επί αγροτικών θεμάτων. Η θέση του προϊσταμένου προκηρύσσεται για τριετή θητεία.(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: