Η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς οι προσφορές για την κοινοπρακτική έκδοση του νέου 5ετές ομολόγου της ανήλθαν στα 25 δισ. ευρώ, τόνισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σπύρος Παπανικολάου. «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για το 2010 χωρίς πρόβλημα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Reuters ο κ. Παπανικολάου.
«Αναμένω ότι θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των spread μετά από την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου», πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου. «Τα επίπεδα των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι αδικαιολόγητα υψηλά» πρόσθεσε.
Η τιμολόγηση του νέου 5ετές ομολόγου διαμορφώθηκε σε mid swap συν 350 μονάδες βάσης, ή απόδοση 6,22% περίπου.
Το spread του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε 6 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, στις 305 μονάδες βάσης.
Η κυβέρνηση, που σκοπεύει να αντλήσει 53-54 δισ. ευρώ φέτος, πληρώνει μέχρι σήμερα ακριβά το δανεισμό της εν μέσω ανησυχιών για ....την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Η χώρα μας αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, πιθανότατα το Φεβρουάριο.
Το υπουργείο Οικονομικών, αν και εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχημένη έκδοση, τονίζοντας ότι αυτή «καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010» σημείωσε το υψηλό επιτόκιο που καλείται να καταβάλλει η χώρα μας.
«Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε.
Τι λένε οι αναλυτές
«Ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010», είπε η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια της Moody's για την Ελλάδα.
Η ίδια προσέθεσε όμως ότι η έκβαση της έκδοσης δεν αλλάζει την τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση Α2 και τις αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το βασικό είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.
«Το βασικό για την Ελλάδα ουσιαστικά είναι η υλοποίηση. Πρόκειται για πολιτική όσο και οικονομική πρόκληση», είπε η κα Κάρλσον.
«Αναμφισβήτητα το κόστος της έκδοσης είναι υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αξιόπιστη υλοποίηση του προϋπολογισμού για την άμβλυνση των επιφυλάξεων των αγορών» δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας στο Reuters.
«Η επιτυχία της έκδοσης αναμένεται να αμβλύνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες ανήλθαν σε υπερβολικά επίπεδα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με την διατύπωση αμφιβολιών από τις αγορές ακόμα και για την ικανότητα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η έκδοση του ομολόγου ήταν αναμφισβήτητα επιτυχής. Υπήρξαν αρκετές ανησυχίες πριν πραγματοποιηθεί, για το εάν η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η πρώτη κοινοπρακτική έκδοση της Ελλάδας θεωρείτο σημείο καμπής» δήλωσε ο Ιωάννης Σώκος της BNP Paribas.
«Η απόδοση ήταν εξαιρετικά ελκυστική για κάποιον που ξεκινά με την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει» πρόσθεσε ο κ. Σώκος και σημείωσε: «Η επιτυχία της έκδοσης δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν για την Ελλάδα εν μία νυκτί. Το έλλειμμα της χώρας παραμένει υπερβολικά υψηλό και οι αξιολογήσεις της επίσης παραμένουν στα ίδια, ανησυχητικά επίπεδα».
«Η έκδοση του ομολόγου ήταν θετική ένδειξη, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα απέφυγε την ολοκληρωτική καταστροφή του να αποδειχθεί ανίκανη να αντλήσει το ποσό που στόχευε» είπε η Giada Giani της Citigroup.
«Σημαίνει ότι υπάρχει μια δεξαμενή επενδυτών που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συγκεκριμένο επίπεδο τιμής και οι οποίοι δεν αναμένουν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μεσοπρόθεσμα» πρόσθεσε.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου