Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αρχή εξεταστικών με το Βατοπέδι Σύμφωνα όλα τα κόμματα στη συγκρότησή της σε μία συζήτηση όπου κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι

ΤΡΙΤΗ 26-1-2010
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Με συμφωνία και των πέντε κομμάτων, δρομολογήθηκαν χθες στη Βουλή οι διαδικασίες μιας ακόμη προσπάθειας διερεύνησης, μέσω Εξεταστικής Επιτροπής, της σκανδαλώδους υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Από τις τοποθετήσεις των στελεχών όλων των κομμάτων διαφάνηκε (και χθες) ότι ανάλογη θετική υποδοχή θα επιφυλάξουν και στις υπόλοιπες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θέλουν τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για: τα «μαύρα ταμεία» της Siemens –συζητείται αύριο–, τα δομημένα ομόλογα, την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
Τοποθέτηση Παμπούκη
«Το μήνυμα πρέπει να είναι συνολικό: «ναι» στην αποκάλυψη. Οι .....σκιές κατά της πολιτείας είναι σκιές κατά της δημοκρατίας», υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει λαϊκή οργή έναντι της οποίας ουδείς έχει το δικαίωμα να κωφεύσει. Για να προσθέσει πως ακόμα μεγαλύτερο του αρχικού σκανδάλου ήταν εκείνο της προσπάθειας για τη συγκάλυψή του. «Μεθοδεύτηκε το κλείσιμο της σκανδαλώδους υπόθεσης», έλεγε νωρίτερα και η πρώτη εκ των ομιλητών από πλευράς της κυβερνώσας παράταξης κ. Χρύσα Αράπογλου για τις αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου, τονίζοντας πως «πρέπει να δείξουμε τους ενόχους, για να μη μας δείχνουν σαν συνενόχους».
Απέναντι σε αυτή την επιχειρηματολογία, η Ν.Δ., με εμφανή τα σημάδια της πρόσφατης μεγάλης εκλογικής ήττας, επιχείρησε διά των βουλευτών της να σημειώσει ότι το θέμα έχει ερευνηθεί και δεν έχει οδηγήσει σε ενοχοποιητικά για πολιτικούς πορίσματα: «Τα ζητήματα ερευνήθηκαν, εκτιμήθηκαν και απεφάνθη η Βουλή», είπε ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι, με την Εξεταστική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η Βουλή το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κάνει «μια τρύπα στον αέρα». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για να μη δώσουμε την εντύπωση ότι φοβόμαστε ή ότι είμαστε κατά της διαφάνειας. Δεν ταυτιζόμαστε με τη Μονή Βατοπεδίου και με τα “πάρε - δώσε” της μονής αυτής».
Αμέσως μετά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κ. Μαρκόπουλος, παρουσίαζε κείμενο Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μία ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Το έγγραφο αφορούσε τους τρόπους επιστροφής στο Δημόσιο των εκτάσεων που πήρε η Μονή σε μια προσπάθεια να διαφανεί ότι, παρά τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, στην πράξη δεν κάνει τίποτε προς όφελος του Δημοσίου.
Με την επισήμανση ότι από τέτοιες διαδικασίες δεν προκύπτει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο κ. Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) ανέφερε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών για όλες τις υποθέσεις. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν όσο και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν το «χαρτί της διαφάνειας» σαν «αποπροσανατολιστικό αντίβαρο στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν».
«Ναι» του ΛΑΟΣ
Στη χθεσινή συζήτηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους χαμηλούς τόνους και την έλλειψη οξύτητας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, παρεμβαίνοντας, υποστήριξε ότι άλλα είναι αυτή την περίοδο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο πολιτικός κόσμος. Ωστόσο, είπε πως και το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση για τις Εξεταστικές, αν και σημείωσε πως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., στην προηγούμενη προσπάθεια διερεύνησης του σκανδάλου, δεν είχαν συμβάλει στο να αποκαλυφθούν κρίσιμες πτυχές: Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την τότε πρόταση του ΛΑΟΣ να προσέλθουν στην Επιτροπή οι κ. Κ. Καραμανλής, Γ. Αγγέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου, τα δύο μεγάλα κόμματα από κοινού είχαν απορρίψει.
Στην ανάγκη παράλληλων θεσμικών αλλαγών, ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο συμφέρον, αναφέρθηκε τέλος ο κ. Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας μεταξύ άλλων για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, την εκκλησιαστική περιουσία, τις δασικές εκτάσεις κ.ά. Τόνισε, πάντως, ότι για την υπόθεση του Βατοπεδίου υπάρχουν και πράξεις οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί και είναι εκείνες –όπως είπε– που εντοπίζονται στην περίοδο μετά τις εκλογές του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: