Colpo grosso, με ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων στην ΠιερίαΣε εξέλιξη δικαστική έρευνα για κύκλωμα πλαστογράφων πολεοδομικών εγγράφων στην Πιερία
Colpo grosso!
Με πολεοδομικά παραστατικά «μαϊμούδες» πετύχαιναν την ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ αυθαίρετων κτισμάτων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές του δήμου Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου
Της Βέτας Χαϊλατζίδου
Μια άκρως κερδοφόρα βιομηχανία είχαν στήσει κάποιοι, τα τελευταία χρόνια στο νομό. Το κόλπο ήταν απλό: Προσκόμιζαν στη ΔΕΗ πολεοδομικά έγγραφα για ηλεκτροδότηση κτισμάτων προ του ’55, με όλες τις υπογραφές από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πιερίας και με την απαραίτητη φωτογραφία του κτίσματος. Μόνο που τα έγγραφα ήταν «μαϊμούδες».
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης και βρίσκεται, από τον περασμένο Αύγουστο, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής που συγκρότησε ο περιφερειακός Διευθυντής Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις ηλεκτροδότησης κτισμάτων προ του ’55, από τη ΔΕΗ Κατερίνης, την τελευταία δεκαετία.
Η δράση του κυκλώματος φαίνεται πως αποκαλύφθηκε εξαιτίας της σπουδής του να προσκομίσει σωρηδόν, την τελευταία τετραετία, αιτήσεις ηλεκτροδότησης αυθαίρετων κτισμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Διερευνητική Επιτροπή έχει ανακαλύψει περίπου 200 έγγραφα «μαϊμούδες», ενώ άλλες κάνουν λόγο για πολύ περισσότερες εκατοντάδες, που όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ηλεκτροδότησης που βρίσκονται στα αρχεία της Επιχείρησης.
Το αντίτιμο, που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από κάθε ιδιοκτήτη αυθαίρετου, φέρεται να υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ.
Τροχόσπιτα ως κτίσματα προ του ’55!
Οι επιτήδειοι απατεώνες και γνώστες της διαδικασίας που ακολουθείται από την Πολεοδομία, προσκόμιζαν στη ΔΕΗ τυποποιημένο έγγραφο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και Αυθαίρετων της Πολεοδομίας της Νομαρχίας, το οποίο διαβεβαίωνε ότι η Υπηρεσία, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του προ του ΄55 κτίσματος, ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία (προχώρησε δηλαδή σε έλεγχο των στοιχείων και σε αυτοψία), από την οποία προέκυπτε ότι η ΔΕΗ μπορούσε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1512 του ’85, να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του κτίσματος.
Τα σχετικά έγγραφα συνοδεύονταν απαραιτήτως και από φωτογραφίες του κτίσματος
κι αυτό ήταν που, λογικά, ευθύς εξαρχής, θα έπρεπε να εγείρει τις υποψίες της ΔΕΗ, καθώς οι φωτογραφίες απεικόνιζαν λυόμενα πάσης φύσεως, μέχρι τροχόσπιτα, ενώ κάποιο από τα εικονιζόμενα κτίσματα εμφανίζεται επαναληπτικά (ίδιο και απαράλλαχτο) σε περισσότερα του ενός έγγραφα!
Αριθμοί πρωτοκόλλου της Πολεοδομίας
που αντιστοιχούσαν σε …αναρρωτικές άδειες!
Αυτό που στάθηκε καθοριστικό για την ανακάλυψη των εγγράφων-μαϊμούδων ήταν οι αριθμοί πρωτοκόλλου των φερόμενων ως πολεοδομικών βεβαιώσεων. Στην ταυτοποίησή τους με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας αποκαλύφθηκε ότι αντιστοιχούσαν σε εντελώς άσχετα με το αντικείμενο έγγραφα, από βεβαιώσεις για αναρρωτικές άδειες των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, καταθέσεις σχεδίων για οικοδομικές άδειες, αιτήσεις για χορήγηση αντιγράφων, μέχρι και σε πρωτοκολλημένα έγγραφα του Αστυνομικού Τμήματος Λιτοχώρου!
Οι ευφάνταστοι απατεώνες, όπως αποκαλύπτεται εκ των υστέρων, χρησιμοποιούσαν ακόμη και γνωστά επίθετα μηχανικών της Κατερίνης στα τοπογραφικά που προσκόμιζαν, αλλάζοντας όμως τα μικρά τους ονόματα και αναγράφοντας αριθμούς «μαϊμούδες» του μητρώου τους στο ΤΕΕ.
Στη Νότια τουριστική Πιερία
η συντριπτική πλειοψηφία των αυθαίρετων
Τα φερόμενα ως κτίσματα προ του ’55 αυθαίρετα, που ηλεκτροδοτήθηκαν μέσω του κυκλώματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στο Λιτόχωρο, τη Λεπτοκαρυά και τον Πλαταμώνα.
Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω αυθαιρέτων δεν είναι μόνο Πιεριείς, αλλά και κάτοικοι όμορων (και όχι μόνο) νομών, που έχτισαν (ή ετοιμάζονται να χτίσουν) παρανόμως τα εξοχικά τους παρά θιν’ αλός και στις παρυφές του Ολύμπου.
Ποιοι εμπλέκονται στο κύκλωμα
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας Πιερίας, από τον έλεγχο που πραγματοποιείται στην Πολεοδομία, δεν προκύπτουν ενδείξεις για εμπλοκή των υπαλλήλων της υπηρεσίας, καθώς τα πολεοδομικά έγγραφα «μαϊμούδες» δείχνουν να είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα.
Όσο αφορά την εμπλοκή υπαλλήλων της ΔΕΗ, η Επιχείρηση υποστηρίζει πως, εκ του νόμου, δεν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει τη νομιμότητα των πολεοδομικών εγγράφων που της προσκομίζονται.
Ωστόσο, όπως λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Μακεδονίας-Θράκης Α. Μιζαμίδης (που συγκρότησε τη Διερευνητική Επιτροπή για να ελέγξει την υπόθεση), σε «ακραίες» περιπτώσεις, όταν δηλαδή η φωτογραφία του κτίσματος που συνοδεύει το πολεοδομικό έγγραφο είναι εμφανώς διαφορετική από το κτίσμα που αντικρίζει επιτόπου ο υπάλληλος-επισκοπιστής, τότε τα έγγραφα επιστρέφονται στην Πολεοδομία για ταυτοποίηση και διόρθωση.
Εκ πρώτης ανάγνωσης, φαίνεται πως στην υπόθεση υπάρχουν αρκετές «ακραίες» περιπτώσεις, που λογικά η ΔΕΗ Κατερίνης δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στην ηλεκτροδότησή τους.
Όπως μας διαβεβαίωσε πάντως, ο κ. Μιζαμίδης, για την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής δεν έχει ακόμη εκδοθεί (αναμένεται τις επόμενες μέρες) και η Επιχείρηση, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί εμπλοκή των υπαλλήλων της, είναι διατεθειμένη να «φτάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο», όπως μας είπε.
Όσο για τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση (από τους εγκέφαλους, έως τους περίπου 200 ιδιοκτήτες που παρανόμως και πλαγίως ηλεκτροδοτούσαν τα σπίτια τους) η δικαστική προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή δικαστικών υπηρεσιών άλλων νομών, προκειμένου να παρθούν καταθέσεις και από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Πιερίας.
Βεβαιώσεις δήμων με μαρτυρίες υπερηλίκων
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, αυτό που γεννά και συντηρεί τέτοιου είδους παραβατικές (όλως μετριοπαθώς χαρακτηρισμένες) συμπεριφορές, είναι κατ’ αρχήν οι πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αφήνουν να διαιωνίζεται το πρόβλημα των αυθαιρέτων, νομιμοποιώντας τα κάθε φορά, συνήθως παραμονές εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Συνδρομητικό ρόλο έχει και η απουσία και η αναποτελεσματικότητα των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και οι παραλείψεις κρατικών υπαλλήλων, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω ιδιοτέλειας.
Στα παραπάνω, προστίθενται και οι πρακτικές αυτοδιοικητικών παραγόντων, που κάνουν «τα στραβά μάτια», για διάφορους λόγους, ψηφοθηρικούς, συγγενικούς, φιλικούς (σε μικρές κοινωνίες ζούμε) ή και άλλους, οικονομικής φύσης λόγους.
Για παράδειγμα, η εγκύκλιος που αφορά τα προ του 1955 αυθαίρετα (και τα οποία, όπως φαίνεται, μπορούν να βεβαιωθούν με υπογραφή δημάρχου, κατόπιν ένορκης μαρτυρίας δυο γηραιών, άνω των 70 ετών, δημοτών, για να τα θεωρήσει νόμιμα η Πολεοδομία), ορίζει ότι τα υποβαλλόμενα χαρτιά για ηλεκτροδότηση και ύδρευση από τον ενδιαφερόμενο, παραμένουν στην Πολεοδομική Υπηρεσία, η οποία εκ των υστέρων υποχρεούται να ελέγξει κατά το δυνατόν την αλήθεια και την ακρίβεια των δηλουμένων.
Είναι σε θέση οι Υπηρεσίες των δήμων και η Πολεοδομία της Νομαρχίας Πιερίας να βεβαιώσουν τον έλεγχο των κατά τα άλλα νόμιμων αυτών εγγράφων;
Πολύ πιθανόν όχι. Άλλωστε, είναι πρόσφατες οι καταγγελίες του πρώην δημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου Λιτοχώρου Ν. Κουκουτάτσιου, για την έκδοση, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, πλέον των 50 βεβαιώσεων για κτίσματα προ του ’55, από τη διοίκηση του δήμου.
Έτσι, μπορεί η υπόθεση των καραμπινάτα πλαστών πολεοδομικών εγγράφων, να πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης (με άγνωστο για την ώρα το αν θα την πληρώσουν μόνο οι δωροδοκούντες ιδιοκτήτες), τίποτε όμως δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων παρανομιών.
Ειδικά στην επίμαχη και πλέον τουριστική, περιοχή, της νότιας Πιερίας, για την οποία στα συρτάρια της Πολεοδομίας της Νομαρχίας υπάρχουν χιλιάδες ανέλεγκτες καταγγελίες.
……………………………………………………………………………………………….
(ένθετο)
Ένα είναι σίγουρο: αν υπήρχε στοιχειώδης βούληση, το φαινόμενο των αυθαιρέτων θα μπορούσε να αποτελεί παρελθόν.
Ένας μηχανικός μού είπε πρόσφατα συζητώντας:
«Να σου πω κάτι απλό, που θα μπορούσε να έχει γίνει από καιρό. Όποιος κόβει τιμολόγιο για οικοδομικά υλικά (μπετόν, τούβλα κ.ά.), ή το εκσκαφικό μηχάνημα που κάνει οικοδομικές εργασίες, να ζητά την οικοδομική άδεια για το έργο που προορίζονται. Οπότε να έχει την ποινική ευθύνη, αν πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές».
Φαίνεται όμως ότι τα αυθαίρετα βολεύουν πολλούς. Τους μηχανικούς, που βγάζουν περισσότερα λεφτά, όταν πρόκειται για τέτοιες δουλειές, κάποιους υπαλλήλους σε αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκουν ευκαιρία να φουσκώσουν το πορτοφόλι τους, τους εργολάβους και τους προμηθευτές οικοδομικών υλικών που ανεβάζουν τις τιμές, τους φερομένους ως ιδιοκτήτες οικοπέδων, και πάει λέγοντας.
Από ρεπορτάζ της εφημ. ΒΗΜΑ
Σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για κύκλωμα πλαστογράφων πολεοδομικών εγγράφων στην Πιερία
Με πολεοδομικά παραστατικά «μαϊμούδες» πετύχαιναν την ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ αυθαίρετων κτισμάτων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές του δήμου Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου
EPTA_EXOFYLLO2
Μια άκρως κερδοφόρα βιομηχανία είχαν στήσει κάποιοι, τα τελευταία χρόνια στο νομό. Το κόλπο ήταν απλό: Προσκόμιζαν στη ΔΕΗ πολεοδομικά έγγραφα για ηλεκτροδότηση κτισμάτων προ του ’55, με όλες τις υπογραφές από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πιερίας και με την απαραίτητη φωτογραφία του κτίσματος. Μόνο που τα έγγραφα ήταν «μαϊμούδες».
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης και βρίσκεται, από τον περασμένο Αύγουστο, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής που συγκρότησε ο περιφερειακός Διευθυντής Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις ηλεκτροδότησης κτισμάτων προ του ’55, από τη ΔΕΗ Κατερίνης, την τελευταία δεκαετία.
Η δράση του κυκλώματος φαίνεται πως αποκαλύφθηκε εξαιτίας της σπουδής του να προσκομίσει σωρηδόν, την τελευταία τετραετία, αιτήσεις ηλεκτροδότησης αυθαίρετων κτισμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ....Διερευνητική Επιτροπή έχει ανακαλύψει περίπου 200 έγγραφα «μαϊμούδες», ενώ άλλες κάνουν λόγο για πολύ περισσότερες εκατοντάδες, που όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ηλεκτροδότησης που βρίσκονται στα αρχεία της Επιχείρησης.
Το αντίτιμο, που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από κάθε ιδιοκτήτη αυθαίρετου, φέρεται να υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ.
Τροχόσπιτα ως κτίσματα προ του ’55!
04-05Οι επιτήδειοι απατεώνες και γνώστες της διαδικασίας που ακολουθείται από την Πολεοδομία, προσκόμιζαν στη ΔΕΗ τυποποιημένο έγγραφο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και Αυθαίρετων της Πολεοδομίας της Νομαρχίας, το οποίο διαβεβαίωνε ότι η Υπηρεσία, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του προ του ΄55 κτίσματος, ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία (προχώρησε δηλαδή σε έλεγχο των στοιχείων και σε αυτοψία), από την οποία προέκυπτε ότι η ΔΕΗ μπορούσε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1512 του ’85, να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του κτίσματος.
Τα σχετικά έγγραφα συνοδεύονταν απαραιτήτως και από φωτογραφίες του κτίσματος
κι αυτό ήταν που, λογικά, ευθύς εξαρχής, θα έπρεπε να εγείρει τις υποψίες της ΔΕΗ, καθώς οι φωτογραφίες απεικόνιζαν λυόμενα πάσης φύσεως, μέχρι τροχόσπιτα, ενώ κάποιο από τα εικονιζόμενα κτίσματα εμφανίζεται επαναληπτικά (ίδιο και απαράλλαχτο) σε περισσότερα του ενός έγγραφα!
Αριθμοί πρωτοκόλλου της Πολεοδομίας
που αντιστοιχούσαν σε …αναρρωτικές άδειες!
Αυτό που στάθηκε καθοριστικό για την ανακάλυψη των εγγράφων-μαϊμούδων ήταν οι αριθμοί πρωτοκόλλου των φερόμενων ως πολεοδομικών βεβαιώσεων. Στην ταυτοποίησή τους με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας αποκαλύφθηκε ότι αντιστοιχούσαν σε εντελώς άσχετα με το αντικείμενο έγγραφα, από βεβαιώσεις για αναρρωτικές άδειες των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, καταθέσεις σχεδίων για οικοδομικές άδειες, αιτήσεις για χορήγηση αντιγράφων, μέχρι και σε πρωτοκολλημένα έγγραφα του Αστυνομικού Τμήματος Λιτοχώρου!
Οι ευφάνταστοι απατεώνες, όπως αποκαλύπτεται εκ των υστέρων, χρησιμοποιούσαν ακόμη και γνωστά επίθετα μηχανικών της Κατερίνης στα τοπογραφικά που προσκόμιζαν, αλλάζοντας όμως τα μικρά τους ονόματα και αναγράφοντας αριθμούς «μαϊμούδες» του μητρώου τους στο ΤΕΕ.
Στη Νότια τουριστική Πιερία
η συντριπτική πλειοψηφία των αυθαίρετων
Τα φερόμενα ως κτίσματα προ του ’55 αυθαίρετα, που ηλεκτροδοτήθηκαν μέσω του κυκλώματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στο Λιτόχωρο, τη Λεπτοκαρυά και τον Πλαταμώνα.
Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω αυθαιρέτων δεν είναι μόνο Πιεριείς, αλλά και κάτοικοι όμορων (και όχι μόνο) νομών, που έχτισαν (ή ετοιμάζονται να χτίσουν) παρανόμως τα εξοχικά τους παρά θιν’ αλός και στις παρυφές του Ολύμπου.
Ποιοι εμπλέκονται στο κύκλωμα
06-07
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας Πιερίας, από τον έλεγχο που πραγματοποιείται στην Πολεοδομία, δεν προκύπτουν ενδείξεις για εμπλοκή των υπαλλήλων της υπηρεσίας, καθώς τα πολεοδομικά έγγραφα «μαϊμούδες» δείχνουν να είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα.
Όσο αφορά την εμπλοκή υπαλλήλων της ΔΕΗ, η Επιχείρηση υποστηρίζει πως, εκ του νόμου, δεν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει τη νομιμότητα των πολεοδομικών εγγράφων που της προσκομίζονται.
Ωστόσο, όπως λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Μακεδονίας-Θράκης Α. Μιζαμίδης (που συγκρότησε τη Διερευνητική Επιτροπή για να ελέγξει την υπόθεση), σε «ακραίες» περιπτώσεις, όταν δηλαδή η φωτογραφία του κτίσματος που συνοδεύει το πολεοδομικό έγγραφο είναι εμφανώς διαφορετική από το κτίσμα που αντικρίζει επιτόπου ο υπάλληλος-επισκοπιστής, τότε τα έγγραφα επιστρέφονται στην Πολεοδομία για ταυτοποίηση και διόρθωση.
Εκ πρώτης ανάγνωσης, φαίνεται πως στην υπόθεση υπάρχουν αρκετές «ακραίες» περιπτώσεις, που λογικά η ΔΕΗ Κατερίνης δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στην ηλεκτροδότησή τους.
Όπως μας διαβεβαίωσε πάντως, ο κ. Μιζαμίδης, για την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής δεν έχει ακόμη εκδοθεί (αναμένεται τις επόμενες μέρες) και η Επιχείρηση, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί εμπλοκή των υπαλλήλων της, είναι διατεθειμένη να «φτάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο», όπως μας είπε.
Όσο για τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση (από τους εγκέφαλους, έως τους περίπου 200 ιδιοκτήτες που παρανόμως και πλαγίως ηλεκτροδοτούσαν τα σπίτια τους) η δικαστική προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή δικαστικών υπηρεσιών άλλων νομών, προκειμένου να παρθούν καταθέσεις και από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Πιερίας.
Βεβαιώσεις δήμων με μαρτυρίες υπερηλίκων
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, αυτό που γεννά και συντηρεί τέτοιου είδους παραβατικές (όλως μετριοπαθώς χαρακτηρισμένες) συμπεριφορές, είναι κατ’ αρχήν οι πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αφήνουν να διαιωνίζεται το πρόβλημα των αυθαιρέτων, νομιμοποιώντας τα κάθε φορά, συνήθως παραμονές εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Συνδρομητικό ρόλο έχει και η απουσία και η αναποτελεσματικότητα των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και οι παραλείψεις κρατικών υπαλλήλων, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω ιδιοτέλειας.
08-09
Στα παραπάνω, προστίθενται και οι πρακτικές αυτοδιοικητικών παραγόντων, που κάνουν «τα στραβά μάτια», για διάφορους λόγους, ψηφοθηρικούς, συγγενικούς, φιλικούς (σε μικρές κοινωνίες ζούμε) ή και άλλους, οικονομικής φύσης λόγους.
Για παράδειγμα, η εγκύκλιος που αφορά τα προ του 1955 αυθαίρετα (και τα οποία, όπως φαίνεται, μπορούν να βεβαιωθούν με υπογραφή δημάρχου, κατόπιν ένορκης μαρτυρίας δυο γηραιών, άνω των 70 ετών, δημοτών, για να τα θεωρήσει νόμιμα η Πολεοδομία), ορίζει ότι τα υποβαλλόμενα χαρτιά για ηλεκτροδότηση και ύδρευση από τον ενδιαφερόμενο, παραμένουν στην Πολεοδομική Υπηρεσία, η οποία εκ των υστέρων υποχρεούται να ελέγξει κατά το δυνατόν την αλήθεια και την ακρίβεια των δηλουμένων.
Είναι σε θέση οι Υπηρεσίες των δήμων και η Πολεοδομία της Νομαρχίας Πιερίας να βεβαιώσουν τον έλεγχο των κατά τα άλλα νόμιμων αυτών εγγράφων;
Πολύ πιθανόν όχι. Άλλωστε, είναι πρόσφατες οι καταγγελίες του πρώην δημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου Λιτοχώρου Ν. Κουκουτάτσιου, για την έκδοση, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, πλέον των 50 βεβαιώσεων για κτίσματα προ του ’55, από τη διοίκηση του δήμου.
Έτσι, μπορεί η υπόθεση των καραμπινάτα πλαστών πολεοδομικών εγγράφων, να πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης (με άγνωστο για την ώρα το αν θα την πληρώσουν μόνο οι δωροδοκούντες ιδιοκτήτες), τίποτε όμως δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων παρανομιών.
Ειδικά στην επίμαχη και πλέον τουριστική, περιοχή, της νότιας Πιερίας, για την οποία στα συρτάρια της Πολεοδομίας της Νομαρχίας υπάρχουν χιλιάδες ανέλεγκτες καταγγελίες.