Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Η σκιά του '93 βαραίνει την εκλογή

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο συνέδριο προφανώς και δεν προεξοφλεί το τι ακριβώς θα γίνει σε 20 ημέρες περίπου, όταν θα στηθούν οι 3.500 κάλπες σε ολόκληρη την επικράτεια για την εκλογή του νέου α
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο συνέδριο προφανώς και δεν προεξοφλεί το τι ακριβώς θα γίνει σε 20 ημέρες περίπου, όταν θα στηθούν οι 3.500 κάλπες σε ολόκληρη την επικράτεια για την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ. 

Mε εμφανή τα σημάδια του εσωτερικού διχασμού, η ΝΔ βρίσκεται πλέον -μετά και το τέλος των εργασιών του συνεδρίου της σήμερα το απόγευμα- στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της.  

Ο εφιάλτης του 1993 εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη «σκιά» του στη ΝΔ και ο κίνδυνος όλη η συζήτηση που από σήμερα θα αρχίσει στην περιφέρεια να επικεντρωθεί στα προ δεκαεξαετίας γεγονότα είναι ορατός

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το συνέδριο επικύρωσε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, εντούτοις τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντηρητική παράταξη δεν έχουν επιλυθεί και είναι αβέβαιο εάν θα επιλυθούν και μετά την εκλογή της 29ης Νοεμβρίου.
Ο εφιάλτης του 1993 εξακολουθεί να ρίχνει .....
βαριά τη «σκιά» του στη ΝΔ και ο κίνδυνος όλη η συζήτηση που από σήμερα θα αρχίσει στην περιφέρεια να επικεντρωθεί στα προ δεκαεξαετίας γεγονότα είναι ορατός.
Οι τρεις υποψήφιοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια με τις ομιλίες τους χθες να μη δοθεί έμφαση σε αυτά τα ζητήματα, αλλά στο μυαλό όλων ήταν τα γεγονότα που δίχασαν το κόμμα την περίοδο 1992-93 αλλά και τα αίτια της εκλογικής συντριβής.
Στο συνέδριο που κλείνει τις εργασίες του σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο παρά μια αναμέτρηση μηχανισμών. Με δεδομένο δε ότι η ψηφοφορία δεν είχε ιδιαίτερο νόημα, αφού η πρόταση που ετέθη προς κρίση από το Σώμα ήταν μία και μοναδική, οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους έδωσαν ακόμη μία μάχη για τις εντυπώσεις.
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο συνέδριο προφανώς και δεν προεξοφλεί το τι ακριβώς θα γίνει σε 20 ημέρες περίπου, όταν θα στηθούν οι 3.500 κάλπες σε ολόκληρη την επικράτεια. Πολλά, αν όχι όλα, θα κριθούν από τις θέσεις των υποψηφίων για τα θέματα που αφορούν όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τη χώρα γενικότερα, αλλά και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στο περιθώριο πάντως της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου, οι συζητήσεις αφορούσαν τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες, τα οποία είναι:
1. Η συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία
Ο κίνδυνος να μην υπάρξει προσέλευση είναι ορατός, εξαιτίας της κόπωσης των μελών της βάσης από τη συζήτηση επί της διαδικασίας και εξαιτίας της απογοήτευσης που υπάρχει λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. Χθες βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για συμμετοχή 350.000 μελών της ΝΔ, όσοι είναι σχεδόν σήμερα οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του κόμματος. Εάν ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, τότε το πρόβλημα που θα υπάρξει θα είναι μεγάλο και σε ό,τι αφορά το κόμμα αλλά και σε ό,τι αφορά τον νικητή της αναμέτρησης.

2 . Η πόλωση
Μια πρώτη εικόνα της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη ΝΔ υπήρξε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πριν από μία εβδομάδα. Εάν δοθεί συνέχεια είτε από τους υποψηφίους είτε από τους υποστηρικτές τους, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν και πάλι «πληγές» που δύσκολα θα κλείσουν την επομένη της εκλογής.

3. Η διαδικασία
Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ και είναι λογικό να υπάρξουν λάθη. Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δηλώνουν μετ’ επιτάσεως ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι. Εάν υπάρξει όμως εξαιτίας ορισμένων παραλείψεων η έκφραση αμφιβολιών, τότε ο κίνδυνος της μετεκλογικής σύγκρουσης μεταξύ του νικητή και του ηττημένου είναι υπαρκτός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ saradakos@pegasus.gr (ΕΘΝΟΣ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: