Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Απειλή για τους άντρες το πολύ και ψητό κρέας


ΚΥΡΙΑΚΗ 8-11-2009
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και πολλά προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον και τα λουκάνικα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, ιδίως εάν τα ψήνουν στο γκριλ ή στα κάρβουνα, προειδοποιούν επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) οι οποίοι παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 175.000 ανδρών.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας όχι μόνον είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προχωρημένες μορφές του καρκίνου αυτού.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Αμερικανική ....Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» και διεξήχθη σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί εάν τελικά το κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη ή όχι, δεδομένου ότι οι προγενέστερες μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα.
Αν και η παρούσα μελέτη δεν δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα, σαφώς υποδηλώνει ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα και οι μέθοδοι μαγειρέματος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως το ψήσιμο στο γκριλ και το μπάρμπεκιου) επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη.
Όπως γράφουν η δρ Ρασμί Σίνχα και οι συνεργάτες της στο NCI, παρακολούθησαν 175.343 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων περιείχαν ερωτήματα για την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, καθώς και τον τρόπο μαγειρέματος.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στη διατροφή των εθελοντών τους.
Τα 9 χρόνια που ακολούθησαν, 10.313 από τους άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού και 419 πέθαναν από τη νόσο.
Τα ευρήματα
Κατά μέσον όρο, το 20% των ανδρών που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι και χοιρινό) είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάθε μορφής καρκίνο του προστάτη - σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας.
Ειδικά, όμως, ο κίνδυνος αναπτύξεως προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ήταν κατά 33% υψηλότερος στους άντρες που έτρωγαν πολύ κρέας.
Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για όσους έτρωγαν πολλά προϊόντα κρέατος. Όταν, όμως, οι ερευνητές ανέλυσαν πιο λεπτομερειακά το τι έτρωγαν οι άντρες, διαπίστωσαν πως τα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον, τα λουκάνικα από κόκκινο κρέας και τα χοτ ντογκ) σχετίζονταν με πολύ υψηλότερο κίνδυνο απ’ ότι τα προϊόντα λευκού κρέατος (όπως οι «μπουκίτσες» κοτόπουλου).
Αυτό ίσχυε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν πολυάριθμους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο – όπως το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής.
Όσον αφορά τις μεθόδους μαγειρέματος, μόνον μία – το ψήσιμο στο γκριλ ή στο μπάρμπεκιου – φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτά είναι σε συμφωνία με την θεωρία που λέει ότι τα κρέατα που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σχετίζονται έντονα με τον καρκίνο, διότι κατά το ψήσιμο παράγονται ορισμένες χημικές ουσίες (όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες) οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στα ζώα. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: