Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Λιτότητα διαρκείας - Στενεύει ο κλοίος των Βρυξελλών



ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Τα... ακούσαμε για έλλειμμα και αναξιοπιστία στοιχείων

Να λάβει επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων καλεί το Ecofin την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.


http://www.olympio-bima.gr/images/mainimage/Big

"Άμεσα μέτρα"


Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «το Ecofin καλωσορίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα άμεσα και με σοβαρότητα για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ θεωρεί επίσης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ζητεί από την Κομισιόν να ετοιμάσει αναφορά μέχρι το τέλος του 2009 και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα.

Επίσης, δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει καμία προθεσμία πριν τις αρχές του 2010 για τη μείωση κάτω από το.... όριο του 3%.


Άσχημο το κλίμα


Ενδεικτικό του πολύ άσχημου κλίματος που επικρατεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών για την Ελλάδα, είναι οι «σκέψεις» που εκφράστηκαν από αξιωματούχους για την ανεξαρτητοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δηλαδή της «καρδιάς» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ περισσεύουν τα πικρόχολα σχόλια για τα «Greek statistics».

Στο θέμα της (αν)αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων αναφέρθηκε   και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1.


"Ανεξάρτητη στατιστική"


Ο κ. Τρισέ προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει μία πλήρως ανεξάρτητη στατιστική αρχή και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας μετά την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λόγο για 6%.


«Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του Εurogroup, και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα», είπε και προσέθεσε ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να αποκτήσετε μια πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα το κάνει», τόνισε.


Kυβέρνηση: Στόχος η αλήθεια


Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αναδεικνύουμε την αλήθεια, να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς καταγραφής των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τρισέ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι με τα μέτρα, που λαμβάνονται η χώρα θα είναι, σε λίγο διάστημα, αξιόπιστος συνομιλητής για τους εταίρους της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «μένει πολύς χρόνος και πολλές ενέργειες, προκειμένου να πείσει η χώρα τούς εταίρους για την αξιοπιστία της», κάνοντας λόγο για την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού και για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που «θα βάζει τις βάσεις για μια δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική σταθερότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: