Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - 2011... και βλέπουμε!


1._NOSOKOMEIO-AMOIRIDHS
«Ταχύτητα, υπευθυνότητα, χρηματοδότηση» είναι τα ζητούμενα για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, κατά τον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αμοιρίδη. Φαίνεται όμως πως τα τρία ζητούμενα έχουν πρόβλημα … συγχρονισμού, έτσι, η πλήρης λειτουργία του νέου Νοσοκομείου παραπέμπεται στο έτος 2011.

2._NOSOKOMEIO-AMOIRIDHSΌχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη χρονιά εκτιμά ότι θα λειτουργήσει πλήρως το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος χθες, σε επιτόπια επίσκεψή του, ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον εκπρόσωπο της ΔΕΠΑΝΟΜ, τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας και τον Διοικητή του Νοσοκομείου για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Κι αυτό γιατί, μπορεί ....να έχουν κρεμαστεί ακόμη και τα κουρτινάκια στα παράθυρα του νέου Νοσοκομείου, μπορεί ο ιατρικός εξοπλισμός να είναι ήδη εγκαταστημένος, υπάρχουν ωστόσο μερικές βασικές «απουσίες», που μάλλον δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία του μέσα στο 2010.
Η πρώτη αφορά την απουσία οδικής σύνδεσης του νοσοκομείου με το νομαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Πρόκειται στην ουσία για απουσία χρηματοδότησης της κατασκευής του κόμβου, κόστους περίπου 500.000 ευρώ, τη μελέτη του οποίου έχει αναλάβει, ως γνωστό, να συντάξει ο δήμος Κατερίνης, αρκεί να βρεθούν τα λεφτά.
Η δεύτερη αφορά την απουσία εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απαραίτητου για τη στελέχωση των νέων κλινικών, μονάδων,καθώς και του παραϊατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Το νέο οργανόγραμμα (με τις επιπλέον θέσεις) είναι εγκεκριμένο από το 2008, δεν έχουν όμως προχωρήσει οι διαδικασίες για τις προσλήψεις, αφού, παρόλο που όλοι ξέρουν ότι είναι χρονοβόρες, κανείς δε φρόντισε να τις ξεκινήσει νωρίς, ώστε η λήξη τους να συμπέσει με την ολοκλήρωση του Νοσοκομείου.

3._NOSOKOMEIO-AMOIRIDHSΈτσι, κι ενώ μέσα στο νέο Νοσοκομείο υπολείπονται μερικά «ψιλομερεμέτια», όπως είπε χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρρης Παπαδημόπουλος, οι αχανείς του χώροι με τα μαρμάρινα δάπεδα, οι θάλαμοι ασθενών με τα στρωμένα κρεβάτια και κυρίως ο νέος ιατρικός εξοπλισμός, κόστους 17 εκατ. ευρώ που είναι ήδη εγκαταστημένος, θα περιμένουν πολύ ακόμη μέχρι να εξυπηρετήσουν τους Πιεριείς.
«Στόχος μας», είπε ο κ. Αμοιρίδης, «είναι να λειτουργήσει σε ένα εξάμηνο», αλλά, συμπλήρωσε, θα χρειαστεί ένας ικανός χρόνος για να γίνουν οι προσλήψεις, να ολοκληρωθούν τα έργα οδικής σύνδεσης, να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτα, που πάντα υπάρχουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο.
Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που συνηγορούν υπέρ της εκτίμησής του ότι το νέο Νοσοκομείο θα λειτουργήσει το 2011. Τουλάχιστον σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς δεν αποκλείεται την άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο, είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου) να κάνει έναρξη με το υπάρχον προσωπικό του παλιού Νοσοκομείου. Πράγμα που σημαίνει βέβαια ότι οι νέες μονάδες του θα παραμείνουν κλειστές, αφού δεν θα υπάρχει το ειδικευμένο προσωπικό που θα τις λειτουργήσει.

Μια ακόμη είδηση που προέκυψε χθες είναι ότι το νέο Νοσοκομείο ναι μεν παραδόθηκε προεκλογικά επισήμως, σε δημόσια τελετή, στην πραγματικότητα όμως τώρα αναμένεται να συγκροτηθεί η Επιτροπή που θα παραλάβει ό,τι κατασκεύασε ο κατασκευαστής κι ό,τι εξόπλισε ο προμηθευτής.
Η κανονική παράδοση-παραλαβή, όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, θα γίνει σε περίπου δυο μήνες, δηλαδή αρχές του 2010, διαψεύδοντας έτσι τη βεβαιότητα του τέως βουλευτή Πιερίας Γιώργου Κωνσταντόπουλου ότι το νέο Νοσοκομείο (όπως ακριβώς το διατύπωνε και στο προεκλογικό του φυλλάδιο) «θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στους 130.000 Πιεριείς το 2009».
Όπως και να ΄χει, η νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να φροντίσουν για τον συγχρονισμό του τρίπτυχου «ταχύτητα, υπευθυνότητα, χρηματοδότηση», για να μην (τουλάχιστον) σκουριάσει ο ακριβός ιατρικός εξοπλισμός, πριν προλάβουν να τον δοκιμάσουν οι υπομονετικοί (για δεκαετίες) Πιεριείς.
4._NOS 
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: