Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ευρεία σύσκεψη με στόχο τα κινέζικα καταστήματα


1_KINEZIKA
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 21 Επιμελητήρια, Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες της χώρας

Είκοσι Εμποροβιομηχανικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας, μεταξύ αυτών και των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του Επιμελητήριου Πιερίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του αθέμιτου, όπως λένε, ανταγωνισμού, που προκαλεί η λειτουργία των αλλοδαπών, κυρίως των κινέζικων, καταστημάτων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές με τα φθηνά προϊόντα τους.

Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ερχόμενης ....Κυριακής στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, θα παραστούν επιμελητηριακοί εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ, του Βιοτεχνικού Αθηνών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Θεσ/νικης, του Επαγγελματικού Θεσ/νικης και των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων των νομών Ροδόπης, Αρκαδίας, Εύβοιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.
Ακόμη, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αιγίου, Αιδηψού, Αργοστολίου, Δεσκάτης, Καβάλας, Κιλκίς, Κρύας Βρύσης, Λαμίας, Λάρισας, Μυτιλήνης, Νίκαιας, Πάρου-Αντίπαρου, Πολυγύρου, Τρικάλων και Τυρνάβου.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν επίσης ευρωβουλευτές, βουλευτές, καθώς και συνδικαλιστικοί φορείς του εμπορίου, Σωματεία και Σύλλογοι.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Πιερίας, που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της πανελλαδικής κινητοποίησης των επιχειρηματικών-εμπορικών φορέων, στη σύσκεψη θα υπάρχει ολοκληρωμένη νομική παρουσίαση του θέματος, θα γίνουν τοποθετήσεις των εκπροσώπων και θα καταρτιστεί ένα υπόμνημα, το οποίο θα διαβιβαστεί στους Έλληνες βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Επίσης, θα προταθεί η σύσταση Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την περαιτέρω δυναμική διεκδίκηση των όσων θα αποφασιστούν στη σύσκεψη.

Δεν είμαστε ρατσιστές …

2_KINEZIKAΜιλώντας για τη πρωτοβουλία αυτή του ΕΒΕ Πιερίας, ο πρόεδρός του, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τονίζει: «Δεν είμαστε ρατσιστές έναντι των ξένων επιχειρηματιών. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα καταστήματα λειτουργούν με ίσους όρους και διέπονται από τους ίδιους κρατικούς ελέγχους. Βλέπουμε τις αγορές μας να κατακλύζονται από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών, όπου το κόστος παραγωγής και εξαγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλό».
Το μεγαλύτερο πλήγμα, σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το δέχεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης ενώ, το τελευταίο διάστημα, αλλοδαπές επιχειρήσεις πωλούν επίσης μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
Στη σύσκεψη θα τεθεί και το ζήτημα της νομιμότητας των κινέζικων καταστημάτων, αν δηλαδή έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και αν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση με τα ελληνικά. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και το πλανόδιο εμπόριο και το παρεμπόριο.
«Οι καταστάσεις επιβάλλουν πλέον ενεργή δράση για να περιφρουρήσουμε το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό», δηλώνει κατηγορηματικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και οικοδεσπότης της ευρείας σύσκεψης της Κυριακής.

Λειτουργούν παρανόμως …φθηνά

Από πληροφορίες που έχει το Επιμελητήριο Πιερίας, περίπου τρεις, από τις 53 κινεζικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό, έχουν άδεια παραμονής και εργασίας.
Οι δραστηριότητές τους ενοχοποιούνται για το κλείσιμο πολλών μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της Πιερίας, οι οποίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των κινέζικων προϊόντων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕ Πιερίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται επέλαση και τουρκικών εταιρειών στη χώρα, με φθηνά προϊόντα, εξέλιξη που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχερή θέση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την άλλη πάλι, η μεγάλη κίνηση που εμφανίζουν τα κινέζικα καταστήματα, δείχνει ότι οι καταναλωτές, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βολεύονται μια χαρά με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των κινέζικων προϊόντων. «Στο κάτω-κάτω», όπως είπε και μια πελάτισσά τους, «οι πιο πολλές φιρμάτες εταιρείες στην Κίνα και στην Ταϊβάν ράβουν τα πανάκριβα ρούχα τους»!

3_KINEZIKA 

Δεν υπάρχουν σχόλια: