Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

«Ουρά» από e-mail για τις Γραμματείες Περίπου 3.000 άνθρωποι έστειλαν μήνυμα στο opengov.gr για να θέσουν υποψηφιότητα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 (ΒΗΜΑ)
Αυτές τις σελίδες συναντούν οι υποψήφιοι γενικοί γραμματείς που επισκέπτονται τον ιστοχώρο www.opengov.gr προκειμένου να υποβάλουν το βιογραφικό τους σημείωμα διεκδικώντας κυβερνητικές θέσεις
Αριθμό-ρεκόρ σημείωσε η υποβολή βιογραφικών στο Διαδίκτυο για την πλήρωση των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης και γενικών γραμματέων των Περιφερειών. Σε λιγότερες από 24 ώρες, από το βράδυ της Πέμπτης ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν υποβληθεί στον δικτυακό τόπο opengov.gr που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, περίπου 3.000 βιογραφικά. Η ανταπόκριση ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο μάλιστα ελπίζουν ότι με την πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αρχίσει το ξεθεμελίωμα του κομματικού κράτους που είναι συνδεδεμένο με τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια και εν τέλει τη διαφθορά.

Μια πρόχειρη αξιολόγηση των βιογραφικών που έχουν αποσταλεί, αποκαλύπτει υποψηφίους με πείρα και επιστημονικούς τίτλους. Περίπου 2.000 από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φαίνεται ότι προέρχονται από ενδιαφέροντες ανθρώπους, οπότε η διαδικασία επιλογής των γενικών και των ειδικών γραμματέων προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Αλλωστε ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα φθάσει ο αριθμός των αιτήσεων ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, στις 13 Οκτωβρίου.

Υποψήφιο για κάποια κρατική θέση μπορούν να υποδείξουν και άλλοι πολίτες, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στην ίδια ιστοσελίδα. Οσοι επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάληψη δημόσιας θέσης και θα κληθούν να υποβάλουν, με όρους εμπιστευτικότητας, αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων τους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και να αποφευχθεί η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, από μια ομάδα συνεργατών του την οποία θα συντονίζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης με τη συμμετοχή του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού. Ο στόχος είναι ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία ώστε να μη βραδυπορήσει η παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Α νάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα ακολουθηθεί και για άλλες θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα έπειτα από την επιτυχία αυτής της κίνησης συζητείται η πιθανότητα να αναδειχτεί από ανάλογη διαδικασία ο πρόεδρος της ΕΡΤ και οι επικεφαλής άλλων δημόσιων οργανισμών.

Ο αντίκτυπος που θα έχει η επιλογή προσωπικού για κρατικές θέσεις με αξιοκρατία και διαφανή κριτήρια, και όχι με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αναμένεται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους υπουργούς όταν κληθούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν ακόμη και οι πιο καχύποπτοι πολίτες ότι η νέα σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος που επιθυμεί να εδραιώσει ο κ. Παπανδρέου οικοδομείται με όρους διαφάνειας. Μόνο έτσι θα βγουν στο προσκήνιο οι πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας.

Παραμένει ασαφές αν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ενδιαφερομένων για τις διάφορες θέσεις ώστε να μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι επελέγησαν οι άριστοι- υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αξιολόγησης, ενδεχομένως επειδή το ενδιαφέρον των πολιτών κατέλαβε εξ απήνης το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εξαίρεση για τον Αθλητισμό
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου, η οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει και τις αρμοδιότητες της υφυπουργού Αθλητισμού, επισκέφτηκαν χθες το πρωί τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Αθλητισμού ενδεχομένως να σηματοδοτεί το (κυβερνητικό) διαζύγιο του αθλητισμού με τον πολιτισμό. Ο αντικαταστάτης του κ. Δουβή αναμένεται να προκύψει μέσω του διαγωνισμού ο οποίος προκηρύχτηκε για την κάλυψη των θέσεων των γενικών γραμματέων σε όλα τα υπουργεία, χωρίς να αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο ο νέος ΓΓΑ να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτης, λόγω της ιδιομορφίας του αθλητισμού και των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Αλλωστε αυτή είναι και η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των αθλητικών παραγόντων που ανήκουν στο ΠαΣοΚ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: