Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ Το Σίτι θέλει δικό του υπουργείο


ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=90754

Εντονες αντιδράσεις των Ελλήνων εφοπλιστών αλλά και των 20.000 Ελλήνων ναυτικών έχει προκαλέσει η συγχώνευση του ΥΕΝΑΝΠ με τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Μετά την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας πήρε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Commitee) που εκπροσωπεί δεκάδες Ελληνες εφοπλιστές -ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας- που έχουν τις έδρες των γραφείων τους στο City και έχουν στενότατες σχέσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που εδρεύει στον Πειραιά.

Σε ανακοίνωση του η Commitee, πρόεδρος του οποίου είναι ο εφοπλιστής Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η αιφνίδια εξαγγελία της κατάργησης της αυτοτέλειας του ΥΕΝΑΝΠ και της ένταξης σε άλλο υπουργείο του Λιμενικού ανησύχησε βαθύτατα τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας τα οποία πιστεύουν ότι η επιτυχής δραστηριοποίηση και ανάπτυξη της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας, ειδικότερα του εθνικού νηολογίου, απαιτεί ισχυρό και αυτόνομο ΥΕΝΑΝΠ που να λειτουργεί και υποστηρίζεται από το Λιμενικό Σώμα». Η οποία διάσπαση, προστίθεται, «θα προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή και θα προκύψουν σημαντικές δυσλειτουργίες και μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε βάρος της ναυτιλίας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, του διεθνούς κύρους τους, των 20.000 ναυτικών μας, του εθνικού νηολογίου, των ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων, της εθνικής μας οικονομίας».

Επίσης, μιλώντας στους Lloyds List, ο κ. Εμπειρίκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και ειδικότερα της ελληνικής σημαίας απαιτεί ισχυρό και ανεξάρτητο ΥΕΝ, στις αρμοδιότητες του οποίου θα πρέπει να εντάσσεται και το Λιμενικό Σώμα». Και αυτή τη θέση, είπε, «τη γνωρίζουν καλά τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι κυβέρνηση».

Η ΕΕΕ είναι σε θέση αναμονής και, όπως υποστηρίζουν ναυτιλιακοί παράγοντες, θα τοποθετηθεί δημόσια μόλις γνωστοποιηθεί η νέα δομή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του πρώην ΥΕΝΑΝΠ. Θετική θέση έχει πάρει με ανακοίνωσή της η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: