Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ

Ημερίδα της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης

ΣΑΒΒΑΤΟ 10.10.2009 ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ

Η σημασία εφαρμογής μιας ενιαίας, κεντρικής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η αναδιοργάνωση, ο επαναπροσδιορισμός των δομών κλειστής περίθαλψης και η ανάπτυξη υποστηρικτικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δομών προστατευμένης διαβίωσης, ημιαυτόνομης διαβίωσης και αυτόνομης διαβίωσης των ΑΜΕΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα: "Ενωμένοι στο δρόμο για την υποστηριζόμενη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία", που πραγματοποίησε χθες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης.

ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αντιπρόεδρος της Μέριμνας Δημήτρης Σολδάτος (Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ Ν. Πιερίας), ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι "Δομές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευέλικτες δράσεις κοινωνικής και οικονομικής ένταξης και εξατομικευμένης υποστήριξης είναι μερικά από τα κομβικά σημεία για την υποστηριζόμενη διαβίωση των ΑΜΕΑ".

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Σε εισηγήσή του ο Heinrich Eden Διευθυντής Αυτόνομης Κατοικίας Viersen Γερμανίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: "η αποϊδρυματοποίηση και η προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης, αποτελούν μια από τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία που εκφράζεται μέσα από το πολυετές σχέδιο δράσης για την αναπηρία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αναμόρφωση του πλαισίου ιδρυματικής φροντίδας".

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι εισηγήσεις των Ελισάβετ Μωυσιάδου, Διευθύντριας του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΜΕΑ, Υπεύθυνης του προγράμματος της Υποστηριζόμενης διαβίωσης και Θεοδώρας Αβραμίδου Υπεύθυνης Ημιαυτόνομης Κατοικίας Lebenshife Viersen, Γερμανίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Σε δήλωσή του μάλιστα ο κ. Παπαζήσης σημείωσε ότι ο Δήμος θα εξετάσει διεξοδικά την περίπτωση να εξασφαλίσει -από ευρωπαϊκό πρόγραμμα- χρηματοδότηση λειτουργίας κατοικιών για ΑΜΕΑ.

Χαιρετισμό εξάλλου απηύθυναν, η Δρ. Ευτυχία Σάββα Νανάκου Πρόεδρος του Φ.Σ. Βοήθειας Ζωής Β.Ε., η Μαρία Ζαπάρα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Α.Α.ΜΕ.Α Σερρών, η Κατερίνα Σκουμπάκη εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: