Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

Σήμερα θα αφιερώσω τη στήλη μου στην επιστολή του Αντώνη Μάντζιου-απάντηση σε σχόλιο που προ ημερών δημοσίευσα

Φίλη Κατερίνα

Διάβασα με ενδιαφέρον το σχόλιο στην εφημερίδα που αφορά την αφεντιά μου και θα μου επιτρέψεις να σημειώσω τα εξής. Νομίζω ότι κακώς αναμιγνύονται άρθρα μου, που υπογράφηκαν χωρίς πολιτική ιδιότητα, με ανακοινώσεις του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκω δεδομένου ότι οι προσωπικές μου απόψεις σαφώς και δεν δεσμεύουν τον πολιτικό μου χώρο. Εκτός αν αποτελεί λόγο σύνδεσης η αποστολή τους από το προσωπικό μου e mail.

Όσον αφορά την αρθρογραφία μου για την προεκλογική στάση των ΜΜΕ θα παρακαλούσα απλά να δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας για να μπορούν οι αναγνώστες να κρίνουν, γιατί δεν μπορεί να μου γίνεται δημόσια κριτική για απόψεις που δεν δημοσιεύτηκαν ούτε καν ως περίληψη. Είναι γεγονός ότι η εφημερίδα σας και άλλες εφημερίδες φιλοξενεί πάντα τα άρθρα μου και θέλω να πιστεύω ότι κάτι είχαν να προσφέρουν στο αναγνωστικό σας κοινό και δεν μπήκαν απλά για να γεμίσουν τον χώρο. Αυτή η φιλοξενία όμως δεν μου στερεί το δικαίωμα να κρίνω δημόσια τη στάση εφημερίδων και δημοσιογράφων αποφεύγοντας όμως χαρακτηρισμούς όπως προεκλογικά φυλλάδια που κακώς μου αποδίδεται ή επίθεση σε δημοσιογράφους.

Από την άλλη μεριά όμως είτε είμαι συνδρομητής είτε όχι, είτε αγοράζω την εφημερίδα στο περίπτερο είτε την διαβάζω στο ίντερνετ, ή την βλέπω αναρτημένη στο περίπτερο έχω δικαίωμα να κρίνω, όπως και κάθε πολίτης, αν προεκλογικά οι εφημερίδες περιέχουν διαφημίσεις και όχι τρέχουσα ύλη, αν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους ως τέταρτη εξουσία.

Να κρίνω αν η συντριπτική πλειοψηφία της ύλης κάποιων εφημερίδων αποτελείται από ανυπόγραφα δελτία τύπου των διαφημιζομένων βουλευτών.

Αν οι προεκλογικές «συνεντεύξεις» των υποψηφίων μοιάζουν περισσότερο με εκδόσεις των δελτίων τύπου τους.

Αν δημοσιογράφοι παρουσιάζουν και κρίνουν το έργο βουλευτών ή οργανισμών στα γραφεία τύπου των οποίων εργάζονται.

Είναι γνωστές οι δηλώσεις του πρώην βουλευτού κ. Κάκκαλου για τα ΜΜΕ αλλά και οι ανάλογες του κ. Πολύζου παλαιότερα. Είναι γνωστή η απαξίωση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου σε Πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι το ίδιο κακοί ούτε όμως και το ίδιο καλοί. Νομίζουμε ότι η δημόσια κριτική και η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσουν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Χωρίς κανείς να διεκδικεί το αλάθητο, χωρίς να είναι κανείς υπεράνω κριτικής, χωρίς να στερείται από κανένα το δικαίωμα της κρίσης και της κριτικής.

Όσο για τα οικονομικά των εφημερίδων ή το μισθό των δημοσιογράφων είναι σεβαστά και σοβαρά προβλήματα. Η λύση τους όμως βρίσκεται πιο κοντά στην αναβάθμιση του ρόλου τους, στην αναβάθμιση του επιπέδου του αναγνωστικού κοινού στον αγώνα τους για την ουσιαστική τους παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα, στην διεύρυνση των αναγνωστών της.

Άλλωστε η δύναμη της εφημερίδας βρίσκεται στους αναγνώστες της. Από εκεί προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό και τα έσοδά και τα οικονομικά της.

Πάντως επειδή το θέμα είναι μεγάλο θα είχε ενδιαφέρον να οργανωθεί μια ημερίδα με θέμα το ρόλο του τύπου στα πολιτικά δρώμενα της Πιερίας για να τεθούν όλα αυτά τα θέματα σε ένα δημόσιο, ανοικτό διάλογο σε όφελος του Τύπου και της Πιερίας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Φιλικά

Αντώνης Μάντζιος, οικονομολόγος

Αγαπητέ Αντώνη,

Όταν απαξιώνεις εσύ ο ίδιος τα μέσα τα οποία φιλοξενούν τις απόψεις σου, θεωρώντας τα προεκλογικά φυλλάδια τότε τα ίδια τα μέσα έχουν το δικαίωμα να κρίνουν και τη δική σου άποψη.

Δεν μπορεί άκριτα ο καθένας να μιλάει για τα μέσα ενημέρωσης του νομού, και τους δημοσιογράφους, όταν δεν γνωρίζει ούτε καν φαντάζεται τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Την ίδια απάντηση θα δώσω και στον αγαπητό Νίκο Κάκκαλο και στον Βαγγέλη Πολύζο. Ας έρθουν μια μέρα να δουν πώς βγαίνουν αυτά τα «φύλλα» που τόσο απαξιωτικά χαρακτηρίσατε και τη δουλειά όλων των συναδέλφων και μετά ας κρίνουν αυστηρά την ποιότητα της δουλειάς μας.

Ας έρθει ένας από όλους αυτούς που θεωρούν σήμερα πως ο τοπικός τύπος της Πιερίας είναι «υποβαθμισμένος» να πληροφορηθεί τα πραγματικά προβλήματα. Όχι αυτά που μπορεί να φαντάζονται βολεμένοι –κάποιοι από αυτούς-πίσω από τις καρέκλες των δημοσιοϋπαλληλικών τους γραφείων.

Και πολύ καλά κάνεις και κρίνεις τη στάση των εφημερίδων και είναι δικαίωμά σου. Δικαίωμά μας όμως είναι να υπερασπιστούμε την δουλειά και τον κόπο μας.

Όσο για το σχόλιό μου, αυτό το προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές δαπάνες και όχι η δική σου επιστολή την οποία αφού είσαι τόσο υπερήφανος για το περιεχόμενό της θα τη δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες.

Σ’αυτές εδώ τις στήλες γράφτηκαν πολύ πιο «σκληρά» κείμενα και πολύ πιο απαξιωτικά από το δικό σου, για τα οποία σήμερα –αν σου διαφεύγει-κάποια από αυτά τα έντυπα σύρονται στα δικαστήρια.

Σε ο,τι αφορά την πληρωμή της συνδρομής δεν αφορούσε το πρόσωπό σου σε καμία περίπτωση. Μπορείς πολύ απλά να τη διαβάζεις στο Ιντερνετ αν θεωρείς ότι μ’αυτό τον τρόπο στηρίζεις τον τοπικό τύπο. Δύναμή μας οι αναγνώστες, δες λες εξάλλου στην επιστολή σου;

Το ίδιο μ’εσένα μπορούν να κάνουν και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που επίσης δεν πλήρωσαν ποτέ τη συνδρομή τους και λυπάμαι που δεν το ανέφερα στο πρώτο σχόλιο.

Κι έρχομαι τώρα στο πολύ εύστοχο σχόλιο σου «Αν δημοσιογράφοι παρουσιάζουν και κρίνουν το έργο βουλευτών ή οργανισμών στα γραφεία τύπου των οποίων εργάζονται». Για δείξε μου λοιπόν έναν από τους δημοσιογράφους που εργάζεται σε γραφείο Τύπου βουλευτή ή οργανισμού και κάνει κρίσεις επί αυτών;

Ονόματα όμως σε παρακαλώ, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να μην σταθούμε σε ανταλλαγή επιστολών δια του τύπου που φαντάζομαι δεν ενδιαφέρουν πολλούς από τους αναγνώστες μας. Γιατί μπορεί να σε πληροφόρησαν λάθος ή να σε ενημέρωσαν εσφαλμένα.

Όσο για τις ημερίδες; Χορτάσαμε. Όπως χορτάσαμε να ακούμε και ευχολόγια για στήριξη του επαρχιακού τύπου, να ακούμε ευχαριστήρια για τη συμβολή μας σε κάθε συνέντευξη τύπου σχεδόν από ΟΛΟΥΣ.

Αρκετά. Δεν πειράζει. Ζούμε και χωρίς αυτά.

Με εκτίμηση

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: