Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο


a1_13-10

Το ζήτημα των «κατεστραμμένων» οδικών σημάτων, έθεσε ο νομάρχης Πιερίας, κατά την έναρξη της 10ης Έκθεσης Τροχαίας, κάνοντας για πολύ κακή εικόνα πολλών σημάτων τα οποία φρόντισαν ανεγκέφαλοι να μετατρέψουν σε επιφάνειες συνθημάτων για τις ομάδες τους.
Το πιο περίεργο όμως είναι, ότι ακόμη και αυτές πινακίδες, πολλοί είναι οι φορείς που έχουν την ευθύνη. Για τη σήμανση και συντήρησή τους μέσα στην πόλη, υπεύθυνος είναι ο Δήμος, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν περιλαμβάνονται σε εκείνες που δείχνουν κατεύθυνση τοποθεσίας.
Αν δείχνουν κατεύθυνση τοποθεσίας εκτός ορίων του Δήμου, τότε υπεύθυνη είναι η Νομαρχία, όπως υπεύθυνη και για τα σήματα στο επαρχιακό δίκτυο.
Για τις πινακίδες που αναφέρονται στην Εθνική Οδό (πράσινου χρώματος) υπεύθυνη είναι η ΠΑΘΕ, οπότε τρέχα γύρευε…
Δυστυχώς και σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι τόσο «πολυτεμαχισμένες» οι αρμοδιότητες όσο πρέπει, για να αποτρέπει όσους επιχειρήσουν να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα ή να βρουν το δίκιο τους…



Κι όσοι απορούν για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, αρκεί να φανταστούν ότι το ίδιο (πάνω-κάτω) συνέβαινε την τελευταία διετία κατά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Όσον αφορά την πρόταση της Ντόρας για παράταση της θητείας του Κ. Καραμανλή, οι πιθανότητες μάλλον ελάχιστες είναι. Τόσο κόπο έκανε ο τέως να βρει την ησυχία του και να χαλαρώσει στη Ραφήνα… έχει και κάτι τσιπουρομεζέδες εκεί, ξέρει ο Θόδωρος!



a3_13-10Τα πρώτα σύννεφα για την Κυβέρνηση φάνηκαν ήδη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών του Πειραιά.
Οι χειρισμοί της Λούκας Κατσέλη (λέμε τώρα χειρισμοί, καθότι η λέξη «χειρισμός» προϋποθέτει το να γίνεται κάτι), έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητική δυσφορία.
Κι εγώ που στοιχημάτιζα, ότι άλλος θα ήταν ο πρώτος που θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου (αν και ποτέ δεν είναι νωρίς για τον Σπύρο)
Η ακύρωση της σύμβασης (προεκλογικά) με την Cosco, έγινε επαναδιαπραγμάτευση και κατόπιν συζήτηση με τη μεγάλη Κινεζική εταιρία και άντε να πείσεις για τις προθέσεις σου μετά, τους λιμενεργάτες.



Μα γιατί προσπαθούν οι του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν ως μέγα γεγονός το ότι θα δώσουν πολιτικό όρκο οι βουλευτές του αντί θρησκευτικού; Είναι σαν να ανακοινώνει ο Αρχιεπίσκοπος ότι την Κυριακή θα… κοινωνήσει!



ANEISPRAKTA

Γράφαμε χθες για τις παροχές που ετοιμάζεται να δώσει άμεσα νέα κυβέρνηση στους ταπεινούς και καταφρονεμένους (συνταξιούχους ΟΓΑ, άνεργους και ασθενέστερες τάξεις).
Και μετά, διαβάσαμε ότι θα τις δώσει όταν εισπράξει ανείσπρακτους φόρους, τέλη και έκτακτες εισφορές.
Ζήσε Μάη μου, δηλαδή.



Περιορισμό στη χρήση κρατικών οχημάτων αποφάσισε η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να μπει τάξη στα κρατικά έξοδα
Τα κρατικά οχήματα, είναι σήμερα περισσότερα από 57.650 από τα οποία σχεδόν τα μισά (23.500) ανήκουν στα υπουργεία.
Και δεν φτάνει που μας κοστίζουν ένα κάρο λεφτά, ρυπαίνουν και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του ΕΜΠ, από τις 6,5 εκατ. μετακινήσεις καθημερινά στην Αθήνα, οι 2,6 εκατ. γίνονται από κρατικά οχήματα και οι 1,25 εκατ. από λιμουζίνες που μεταφέρουν διοικητές και προέδρους Οργανισμών, νοσοκομείων, μέλη της κυβέρνησης, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων κ.ά.


Βρήκαμε και ευήκοα ώτα

Μια στις τόσες δικαιούμαστε κι εμείς να βλογάμε τα γένια μας.
Γι’ αυτό δημοσιεύουμε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή που μας έστειλε κάτοικος του Σβορώνου, ευεργετηθείσα (όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Σβορώνου) από το αντικείμενο δουλειάς (ή ρόλου, που μας αρέσει πιο πολύ ) του τοπικού τύπου.

Κύριε διευθυντά
Οι κάτοικοι του Δ. Δ. Σβορώνου, από τη Δευτέρα 5.10.2009 παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους κατ’ οίκον, μετά την απόφαση των Ελληνικών Ταχυδρομείων να συστήσουν ταχυδρομικό κατάστημα στον Σβορώνο.
Αναμφίβολα είναι μία είδηση που, με την πρώτη ανάγνωση από κάποιον που είναι άγευστος ανάλογου προβλήματος, δεν φαίνεται να χαρακτηρίζεται από πολλά «αστέρια» σπουδαιότητας.
Για τους 2.500 κάτοικους του Σβορώνου, ωστόσο, που η παραλαβή της αλληλογραφίας έμοιαζε με κυνήγι χαμένου (κάποτε) θησαυρού, η επίδοση της αλληλογραφίας στο σπίτι τους ήταν μία αναπάντεχη για τους δύσπιστους, αλλά οπωσδήποτε ευχάριστη για όλους έκπληξη.
Γιατί επί μακρόν παρέμεινε αναπάντητο το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο Σβορώνος που απέχει 3 μόλις χιλιόμετρα από την πλατεία της Κατερίνης και που η θεαματική οικιστική του ανάπτυξη τον ενσωμάτωσε στην Κατερίνη, να στερείται στην εποχή της Επανάστασης της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας την πρόσβαση σε αυτή, όπως είναι η Ταχυδρομική Επικοινωνία;
Στην προσπάθειά μας για την «επίτευξη του αυτονόητου» ο τοπικός τύπος και ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός υπήρξαν πολύτιμοι αρωγοί:
-γνωστοποιώντας το πρόβλημα της ελλιπούς ταχυδρομικής επικοινωνίας
-προβάλλοντας τις απορρέουσες συνέπειες και
-αναπόφευκτα, δρομολογώντας την επίλυσή του.
Δια της παρούσης, λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω σε εσάς και τους έγκριτους δημοσιογράφους σας
-τις ευχαριστίες μου, ως κάτοικου του Δ .Δ Σβορώνου, για την συμβολή της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ στην επίλυση του επί μακρόν χρονίζοντος προβλήματος της ταχυδρομικής επικοινωνίας και
-την ικανοποίηση μου ως πολίτη της Πιερίας, καθώς επιβεβαιώσατε, για άλλη μία φορά, τον νευραλγικό ρόλο σας στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, που η φωνή τους αδυνατεί να φτάσει σε «ευήκοα ώτα»της Κεντρικής Διοίκησης.

Με τιμή
Αγγέλη Βάνα


Οφειλόμενη παρέμβαση

Στο θέμα των βεβαιώσεων που δίνει ο δήμος Λιτοχώρου επανέρχεται ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κουκουτάτσιος και λογοκοπώντας με το «Επιβαλλόμενη διόρθωση», που είχαμε γράψει εμείς προχθές, μας έστειλε χθες μια (όπως την τιτλοφόρησε) «Οφειλόμενη Παρέμβαση»
Την οποία δημοσιεύουμε ως έχει παρακάτω:

Κύριε διευθυντά.
Ο κ. Δήμαρχος Λιτόχωρου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για το Δήμο, και το κύρος του αξιώματος του, οι παράνομες και ψευδείς βεβαιώσεις που έδωσε για κτίσματα προϋφιστάμενα δήθεν του 1955, προσπαθεί με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα..
Το ζητούμενο στην υπόθεση δεν είναι αν τις βεβαιώσεις τις εκδίδουν οι υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες κατά τον νόμο προΐσταται και τις κατευθύνει, ή ο ίδιος με μαρτυρίες δημοτών που πιστοποιούν του λόγου το αληθές.
Το ζητούμενο είναι αν έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα να τις εκδίδει. Και το σοβαρότερο είναι όταν οι βεβαιώσεις είναι προδήλως ψευδείς, όπως αυτές που αναφέρονται στην ανοιχτή μου επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας. Το άρθρο 86 του Δ.Κ,Κ. «περί αρμοδιοτήτων του Δημάρχου» είναι ίσως το πιο σαφές από τα 287 που περιέχει ο σημερινός Κώδικας. Και καθορίζει με σαφήνεια τις αποκλειστικές και συντρέχουσες αρμοδιότητες με αλφαβητική σειρά το ύψος των οποίων δεν φτάνει τις δέκα.
Ο κ. Δήμαρχος είναι πιθανόν, με την αμέλεια που τον διακρίνει, να μην το έχει διαβάσει ποτέ. Δεν μπορεί επίσης, με την αφέλεια που επίσης τον διακρίνει, να αντιληφθεί ότι το αξίωμα του δημάρχου είναι ιερό και ως τέτοιο χρειάζεται αυτοσεβασμό.
Οι ενέργειες των αρχόντων ποιούν ήθος που μεταδίδεται στους αρχόμενους. Η διαπιστωμένη από τους δημόσιους ελεγκτές διαφθορά στην Τ.Α. και στους πολίτες, που μεταγγίστηκε από την κεντρική κομματική εξουσία, επιβεβαιώνει τη ρήση του Ισοκράτη: Το της πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν.

Νίκος Κουκουτάτσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Λιτόχωρου
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: