Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Πιερία: Αυξήθηκαν τροχαία και νεκροί


TROXAIA_EKTHESH_1
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στην Πιερία, δείχνουν τα στοιχεία του 2009 σε σχέση με εκείνα του περασμένου έτους. Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τις αρχές του έτους, στους δρόμους της Πιερίας

Η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κακή σήμανση των δρόμων, αλλά και το κακό οδόστρωμα είναι μερικές από τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, με θλιβερές συνέπειες για τα ίδια τα θύματα, αλλά και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.

Η Τροχαία Κατερίνης, για 10η συνεχή χρονιά πραγματοποιεί Έκθεση στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκει να ενημερώσει τους πολίτες για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει. Το γεγονός είναι, όπως επισημάνθηκε κατά την έναρξη της φετινής έκθεσης της Τροχαίας, ότι ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης των ατυχημάτων είναι ο ανθρώπινος και εκεί πρέπει να δοθεί βαρύτητα, ώστε να υπάρξει μείωση των ατυχημάτων.
Όπως ανέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, Αθ. Φωτόπουλος, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Τροχαίας Κατερίνης, δεν έχει στόχο μόνο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά αποτελεί «εθνικό στόχο», αφού κάθε χρόνο δεκάδες ζωές χάνονται στην άσφαλτο, ενώ πολλοί είναι οι συνανθρωποί μας οι οποίοι ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα μένουν με σοβαρά προβλήματα.
«Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση των πολιτών», σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «δεν φτάνει μόνο να γνωρίσουμε τον ΚΟΚ, αλλά κυρίως να καταλάβουμε ότι πρέπει να τον εφαρμόζουμε».
Στην Έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή μετακίνησή τους, είτε με το όχημα, είτε πεζή, να γνωρίσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ενημερωθούν για τα συστήματα τροχονομικών ελέγχων.

Πιερία 2009: 47 ατυχήματα, 12 ήταν θανατηφόρα

TROXAIA_EKTHESH_2Στο περιθώριο της Έκθεσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα και μερικά πολύ χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα στην Επικράτεια, αλλά και συγκεκριμένα στην Πιερία.
Όπως φαίνεται, παρά τους αυστηρούς και συνεχείς τροχονομικούς ελέγχους, δεν υπήρξε μείωση των ατυχημάτων, ενώ πριν ολοκληρωθεί το 2009 ήδη ο αριθμός των θυμάτων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο στο νομό μας, είναι μεγαλύτερος από εκείνον του 2008.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2009 σημειώθηκαν 47 ατυχήματα (έναντι 42 το περασμένο έτος), από τα οποία τα 12 ήταν θανατηφόρα, τα 6 σοβαρά και τα 29 ελαφρά. Το 2008, τα θανατηφόρα ήταν 10, τα σοβαρά 12 και τα ελαφρά 20.
Βαρύς είναι και ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, αφού πριν ολοκληρωθεί το 2009, ήδη 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, έναντι 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το 2008.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 70 τροχαία (έναντι 61 το 2008), που εκτός από τους 13 νεκρούς, άφησαν πίσω τους 9 βαριά τραυματίες και 48 ελαφρά.

Ελλάδα: Λιγότερα ατυχήματα, λιγότερα θύματα

Πάντως, από τα ίδια στοιχεία που αφορούν την επικράτεια, η Πιερία δεν φαίνεται να ακολουθεί το ρεύμα, μιας και εκεί τα στοιχεία είναι σχετικά καλύτερα.
Το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,1%, τα σοβαρά ατυχήματα κατά 4,4%, ενώ αύξηση σημειώθηκε στα ελαφρά ατυχήματα της τάξεως του 3,8%.
Όσον αφορά τους παθόντες στην επικράτεια, 984 συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, 7% λιγότεροι από το 2008. Οι σοβαρά τραυματίες μειώθηκαν κατά 7,1%, ενώ οι ελαφρά τραυματίες σε ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα στοιχεία προκύπτει, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων δεν σημειώνεται στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, αλλά κυρίως στους επαρχιακούς δρόμους της χώρας, όπου η σήμανση είναι τουλάχιστον ελλιπής, αλλά και η κατάσταση του οδοστρώματος επικίνδυνη.
Όπως αναφέρθηκε, πολλά από τα ατυχήματα σημειώθηκαν και μέσα στις πόλεις, με θύματα πεζούς. Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και της προτεραιότητας από μέρους των οδηγών, αλλά και η μη τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από τους πεζούς, στάθηκε η αιτία πολλών ατυχημάτων που κόστισαν σε ζωές.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης, η προσπάθεια ενημέρωσης, δεν αφορά μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς οι οποίοι γνωρίζουν ελάχιστα για τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Η Έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου και αναμένεται να την επισκεφθούν εκατοντάδες μαθητές από σχολεία του νομού μας.
TROXAIA_EKTHESH_3
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: