Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

97η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης


97_EPETEIOS_FOTO_ARXEIOY

φωτό αρχείου

Την 97η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό γιορτάζει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή η πόλη της Κατερίνης.

Αύριο το απόγευμα, στις 4.00, στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, στο 7ο χλμ. της 13ης Εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας, θα ψαλεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφανιών.
Το πρωί της Παρασκευής
Μεθαύριο Παρασκευή, θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε όλες τις Εκκλησίες, ενώ
η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης θα πλημμυρίσει τους δρόμους της πόλης με θούρια και εμβατήρια.
Στις 11.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος με το Ιερατείο της πόλης.Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως η Εκπαιδευτικός της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Νόπη Ναβροζίδου.
Μισή ώρα αργότερα θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Ηρώων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις 11.45, στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης-Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων, Συλλόγων και Πεζοπόρων Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αμέσως μετά, στη 1.00 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Κατερίνης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις Αρχές και το κοινό στο Δημαρχείο Κατερίνης.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.00,θα ξεκινήσουν στη κεντρική πλατεία της πόλης μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας.

97 χρόνια πριν

Στις 16 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη.
Η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι, που πήρε το σημερινό του όνομα (Σβορώνος), προς μνήμη και τιμή του Διοικητή του 20ού Συντάγματος Συνταγματάρχη Δημήτριου Σβορώνου, που έπεσε εκεί ηρωϊκά μαχόμενος.
Στις επτά και μισή το πρωί της 16ης Οκτωβρίου, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Ο τουρκικός στρατός υποχώρησε προς το Κίτρος και η καταδίωξή του συνεχίστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις.
Η εφημερίδα «Εμπρός» της 19 Οκτωβρίου 1912, γράφει για το γεγονός της κατάληψης της Κατερίνης από τους Έλληνες και αναφέρει το τηλεγράφημα του Παναγιώτη Δαγκλή, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Κοζάνη, 17 ώρα 6 μ.μ. Κατελήφθη την 16ην, μετά τρίωρον μάχην, η Αικατερίνη. Στρατός εξακολουθεί προελαύνων προς βορράν»
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: