Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μπήκαμε ήδη στον αστερισμό Παπανδρέου

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

http://kourdistoportocali.blogspot.com/2009/09/blog-post_4373.html

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Εξαιρετική από κάθε πλευρά και άποψη η τηλεοπτική αναμέτρηση της 22ης Σεπτεμβρίου καθώς έδωσε τη δυνατότητα στον πολίτη να δει να ακούσει, να κρίνει και να συγκρίνει. Ανέδειξε ηγέτες και διέλυσε μύθους. Κατά γενική ομολογία απόλυτος κυρίαρχος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ξεδίπλωσε το όραμά του και κατέθεσε το σχέδιο του για μια άλλη Ελλάδα. Έδειξε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει. Μίλησε για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης μακριά και πέρα από τις δογματικές αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής έριξε την τελευταία ζαριά χωρίς και ο ίδιος ενδόμυχα να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει. Πραγματικός στόχος του ήταν να μειώσει τη διαφορά ώστε να κρατηθεί ζωντανός και την επόμενη μέρα. Δεν τα κατάφερε.

Αποδέχθηκε μοιρολατρικά – κάποιες φορές-το πολιτικό του τέλος που ίσως αποτελεί και προσωπική λύτρωση.

Μπήκαμε ήδη στον αστερισμό Παπανδρέου που πλέον είναι αντιμέτωπος όχι με το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Αυγούστου αλλά με τα μεγάλα προβλήματα της επόμενης μέρας.

Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ανάποδα και δείχνει 12 ημέρες και κάτι ώρες. Τόσες απέμειναν στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη…

Απόψε στην τηλεμαχία των δύο μονομάχων χάθηκε και η τελευταία ελπίδα όλων όσοι βολονταριστικά επέμεναν ότι ο Καραμανλής μπορεί στο 90` να γυρίσει το παιχνίδι.

Αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επαναβεβαίωσε τον (κακό) εαυτό του και χωρίς δυνάμεις- είναι κουρασμένος και το δηλώνει- το μόνο που κατάφερε είναι να πιστοποιήσει την αναχώρησή του.

Η ομάδα του πέφτει στη δεύτερη κατηγορία και ο ίδιος βαρύς και μόνος περιμένει τη λύτρωση του τέλους. Επέμενε στις γνωστές παρόλες του ότι για όλα φταίνε οι άλλοι: το ΠΑΣΟΚ, οι εξωγήινοι, οι δυνάμεις του σκότους…

Υποσχέθηκε ακόμα «χειρότερες μέρες» με διετές πρόγραμμα λιτότητας της οικονομίας προκειμένου να διορθώσει αυτά που η κυβέρνησή του κατάστρεψε.

Τελευταία δραματική παρενέργεια αυτής της πολιτικής το ντόμινο της οικονομικής κρίσης που βιώνει τις τελευταίες ώρες και η Ελλάδα. Λίγο πριν τις εκλογές το λουκέτο 5 ασφαλιστικών εταιριών η πτώχευση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ναυτιλιακής G.A.Feries βγάζει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και εργαζομένους.

Κάκιστη και η σκηνική του παρουσία με αντιτηλεοπτική γραβάτα και διαρκή κίνηση που έκανε το σκηνοθέτη να ιδρωκοπά ώστε να τον κρατήσει μέσα στο πλάνο.

Ο κ. Καραμανλής τεχνηέντως λησμόνησε και απόψε ότι είναι ήδη 6 χρόνια Πρωθυπουργός και αυτό που αποτελεί υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης: η είσπραξη των φόρων, η περιστολή της σπατάλης, ο εξορθολογισμός των δαπανών το ανήγαγε σε εθνικό θέμα ώστε να αιτιολογήσει την απόφασή του για την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εμφανώς στρεσαρισμένος -γνωρίζοντας ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί- έδειχνε μεγάλη νευρικότητα. Ειδικά στην ενότητα Κράτος- Δημόσια Διοίκηση έχασε τον ειρμό της σκέψης του αδυνατώντας να δώσει έστω και στοιχειώδη απάντηση στην ευθεία βολή Παπανδρέου ότι ψεύδεται όταν μιλαέι για πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι δύο φορές απέσυρε τους βουλευτές της παράταξής του ώστε να μην ψηφίσουν για την υπόθεση του Βατοπεδίου και έκανε αναφορά στα μεγάλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Κοντολογίς ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπήρξε απόλυτα προβλέψιμος, αφού κινήθηκε στην πεπατημένη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του και της εκμετάλλευσης της «καλής» σκηνικής παρουσίας του, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεών του για να αμφισβητήσει τις δυνατότητες του αντιπάλου του να χρηματοδοτήσει το οικονομικό του πρόγραμμα και λιγότερο για να υπερασπιστεί τα δικά του πεπραγμένα.

Με άλλα λόγια αποδέχτηκε ως τετελεσμένη την ήττα του, προλείανε το έδαφος για την αποχώρησή του και επιχείρησε να δυσκολέψει την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι πλέον το μεγάλο ερώτημα για τη Ν.Δ. είναι τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου! Θα παραιτηθεί αμέσως ή θα προκηρύξει έκτακτο συνέδριο με θέμα τη διαδοχή; Και αν επιλέξει τη λύση του Συνεδρίου θα παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος ή θα επαναδιεκδικήσει την αρχηγία.

Αυλαία για τον κ. Καραμανλή, «φώτα πορείας» για τον κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρεμος, σίγουρος, ξεκάθαρος μα πάνω από όλα ανθρώπινος, έδωσε για ακόμη μια φορά το περίγραμμα του σχεδίου ταχείας επέμβασης για την ανάταξη της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι έχει ρεαλιστικές λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος που παρουσίασε πρόσφατα στη ΔΕΘ και πάντως, εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, γνωρίζοντας ότι μπαίνει σε πολύ βαθιά νερά, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό ή το φορολογικό.

Ο κ. Παπανδρέου δεν επιδίωξε να κερδίσει εφήμερες και ανούσιες εντυπώσεις. Έδειξε με τις απαντήσεις του ότι και αυτόν τον απασχολεί η επόμενη μέρα. Προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία και ελπίδα γνωρίζοντας ότι η οικονομία πάνω από όλα είναι κλίμα και απηύθυνε έκκληση προς τον ελληνικό λαό για συναίνεση και στήριξη του εξαιρετικά δύσκολου έργου του. Μίλησε για την ανάγκη νοικοκυρέματος του κράτους, για τόνωση της αγοράς και ενίσχυση των μικρομεσαίων ώστε ο πολίτης να αισθανθεί σίγουρος και ασφαλής. Απάντησε στις αιτιάσεις Καραμανλή περί ανευθυνότητας και ασάφειας τονίζοντας ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα αντληθούν από τους ανείσπρακτους φόρους, την πάταξη της φοροδιαφυγής την περιστολή των δαπανών που ειδικά στο χώρο της Δημόσιας Υγείας ξεπερνούν ετησίως τα 5 δις ευρώ. Πως η Ν.Δ. να κατορθώσει να εισπράξει φόρους και οφειλές όταν ακόμη και υπουργός της διέθετε εξωχώριες εταιρίες (Off- Shore) αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στα θέματα διαφάνειας και αφού ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει πάρει ακραίες διαστάσεις δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης ότι οι πολίτες θα πρέπει να υπηρετούν το κράτος των φεουδαρχών. Το κράτος θα πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη, να βρίσκεται δίπλα του, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει σειρά αναχρονιστικών νόμων για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. «Δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα δομημένα ομόλογα που κατέληγαν σε κομματικά ταμεία» ήταν το ιοβόλο σχόλιο του κ. Παπανδρέου όταν κλήθηκε να απαντήσει που θα βρει τα χρήματα.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου έκανε ακόμη δύο καταγγελίες περί ρουσφετολογικών προσλήψεων stage τις τελευταίες ημέρες και υπουργικής απόφασης της 10ης Σεπτεμβρίου περί αποσπασματικών αυξήσεων υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργιας.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση της 22ης Σεπτεμβρίου είναι σίγουρα η τελευταία που φέρνει αντιμέτωπους τον Κώστα Καραμανλή ως Πρωθυπουργό και το Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα το τέλος και την αρχή μιας νέας εποχής. Και οι δύο μονομάχοι θα πάρουν ο καθένας το δρόμο του.

Ο κ. Καραμανλής το δρόμο προς τη Ραφήνα και ο κ. Παπανδρέου προς το Μέγαρο Ηρώδου του Αττικού.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: