Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Σε πόσα χρόνια η απόφαση;


ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Τέτοιες μέρες, πριν δέκα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1999 έσκαγε "η φούσκα του χρηματιστηρίου". Με θύματα έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας, που είχαν προσβληθεί από τον πυρετό της Σοφοκλέους.
Χθες ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε, με βούλευμα του, την παραπομπή 67 προσώπων, μεταξύ των οποίων χρηματιστές, τραπεζικοί υπάλληλοι αλλά και "παίκτες" της Σοφοκλέους, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η παραπομπή γίνεται για κακουργηματικές πράξεις, όπως απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Κοινώς "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" μέσω του Χρηματιστηρίου.
Για σκεφτείτε. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την τέλεση των αδικημάτων και οκτώ χρόνια από τον σχηματισμό της πρώτης δικογραφίας, το 2001, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Αναρωτιέμαι, όπως ασφαλώς και κάθε απλός πολίτης, πόσο ακόμη θα τραβήξει η διαδικασία ως που να φτάσουμε σε τελεσιδικία.
Προσθέστε σε αυτή την περίπτωση και την πορεία του σκανδάλου της Siemens και πολλών άλλων για να συνειδητοποιήσουμε, για μια ακόμη φορά, πόσο "δίκαιο" είναι το σύστημα δικαίου στον τόπο μας. Όπου έχει καταστεί πια κανόνας, όταν κάποιος δικάζεται, να έχει περάσει τόσος χρόνος από την τέλεση της πράξης του, η από την διατύπωση της κατηγορίας σε βάρος του, ώστε οι μεν πράγματι εγκληματίσαντες να "πέφτουν στα μαλακά" επειδή η υπόθεση "έχει ξεθυμάνει" οι δε αδίκως κατηγορηθέντες να έχουν επί χρόνια υποστεί ταλαιπωρίες, τεράστια ηθική ζημία, η ακόμη και παρατεταμένη προφυλάκιση, που δεν "σβήνεται" με καμιά "αποκατάσταση".
Δυστυχώς, στα θέματα της προεκλογικής περιόδου δεν περιλαμβάνεται ο τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Λες και δεν είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να κάνουν "μαύρη" την καθημερινότητα ενός πολίτη που διεκδικεί το δίκιο του.
Το περισσότερο που απασχολεί τα κόμματα εξουσίας γύρω από την Δικαιοσύνη είναι απλώς πως οι κατηγορίες που εκτοξεύουν το ένα προς το άλλο, για το αν έχουν προωθήσει στην ιεραρχική κορυφή της πότε τους φίλα προσκείμενους του ενός και πότε του άλλου.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση, για όσα διαμορφώνουν την καθημερινότητα μας. Απλώς τηλεμαχίες και λογομαχίες εντυπώσεων.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: