Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

SZ: Κλείνουν οι ελληνικές τράπεζες, αν…


..

Επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, η εφημερίδα του Μονάχου υποστηρίζει ότι οι εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχέδιο αυτό, το οποίο θα οδηγούσε σε capital controls στην Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο- όχι όμως με κάποιον αυτοματισμό, αλλά σε συγκεκριμένα βήματα: κατ΄αρχήν οι υπόλοιποι εταίροι της ευρωζώνης θα επιδιώξουν μία συμφωνία με την Αθήνα στην προσεχή συνάντηση του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη. Εάν δεν συμβεί αυτό, το δεύτερο βήμα θα είναι να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ αμέσως μετά, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή. Εάν και εκεί δεν έχουμε λύση, υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung, τότε από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

© Provided by Deutsche Welle

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για μερικές ημέρες και όταν ξανανοίξουν, θα έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα διακοπούν οι κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι σκοπός των περιορισμών αυτών θα είναι να αποτραπεί μία «έφοδος» των καταθετών στις τράπεζες. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να ψηφιστούν οι περιορισμοί από την ελληνική Βουλή. Σε περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί να ψηφίσει τον σχετικό νόμο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, θα αποκοπεί πλήρως από το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών.
«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης» ζητεί και ο ‘Ετινγκερ
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο γερμανός επίτροπος στην ΕΕ Γκύντερ Έτινγκερ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, είχε ζητήσει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, εάν μέχρι τότε δεν επέλθει συμφωνία. Το σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο, ανέφερε ο Έτινγκερ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην ενέργεια, στην αστυνόμευση και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Τη δική του άποψη εξέφρασε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κ.Ο. των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών: «Ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» δήλωσε ο Κάουντερ, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. Επιπλέον διευκρίνισε, ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν οι χριστιανοδημοκράτες την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε το ΔΝΤ, ο ίδιος δεν θα συναινούσε σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ανέφερε ο Φόλκερ Κάουντερ.
Γιάννης Παπαδημητρίου, SZ, DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: