Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Οι δανειστές αποφασίζουν παράταση. Μυστική σύσκεψη χωρίς τον Τσίπρα


..

Με μονομερή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για παράταση του ισχύοντος προγράμματος θα  δοθεί  λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς  οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε  πλήρες  αδιέξοδο  και η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη αναμένεται ότι θα καταλήξει σε «φιάσκο». Το σενάριο των εξελίξεων  είναι περίπου προδιαγεγραμμένο  και  έχει  διαμορφωθεί σε παρασκηνιακές άτυπες διαβουλεύσεις  μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.
Αποτελέσματα δεν αναμένονται στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η οποία αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια  επίτευξης συγκλίσεων και υπέρβασης του αδιεξόδου, αλλά η αρνητική έκβαση της  θεωρείται περίπου δεδομένη από όλες τις πλευρές.
Μετά και τη νέα άκαρπη προσπάθεια, στην έκθεση του προς το Συμβούλιο υπουργών, το Eurogroup  θα επισφραγίσει την ανεπιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης,  αποφαινόμενο ότι υπάρχει ανεπαρκής πρόοδος στην υλοποίηση  του ελληνικού προγράμματος. 
 Χωρίς ολοκληρωμένη αξιολόγηση και με αρνητική εισήγηση από το EWG το Eurogroup  δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις επί του ελληνικού ζητήματος την Πέμπτη. Η σκυτάλη θα περάσει αμέσως στους Ευρωπαίους ηγέτες,  καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και η Ελλάδα  αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της  για πληρωμές δόσεων δανείων και λήξεις ομολόγων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sofokleousin.gr, το σενάριο  που έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση  του προβλήματος, προβλέπει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί  άτυπη μυστική σύσκεψη, στην οποία θα παρίστανται εκπρόσωποι των Θεσμών, ενώ δεν θα κληθεί να  συμμετέχει ο Ελληνας πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας.
Εκεί θα αποφασισθεί να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα  τουλάχιστον για 4 μήνες,ώστε αντιμετωπισθεί στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Ο χρόνος επιμήκυνησης του προγράμματος μπορεί να είναι μεγαλύτερος - έως  6 μήνες.
Η απόφαση θα συζητηθεί και τυπικά θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: