Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Πώς μια κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ

...
Μετά το ναύαγιο στο Eurogroup.Bloomberg: Πώς μια κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το πρακτορείο.
Για κίνδυνο η διαμάχη της Ελλάδας με τους πιστωτές της να πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας και μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη γράφει το Bloomberg λίγη ώρα μετά το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.
Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί ως εξής, αναφέρεται στο άρθρο του οικονομικού πρακτορείου:
Η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι δανειστές έχουν χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών, του ΔΝΤ και του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ. Η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού θα σημαίνει ότι αυτές οι πληρωμές θα σταματήσουν που με τη σειρά του σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά το χρέος συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ μόνο για φέτος χωρίς τα έντοκα γραμάτεια.
Χωρίς πρόσβαση σε καμία πηγή χρηματοδότησης το κράτος και οι τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο συνάλλαγμα ή ένα ισοδύναμο συναλλάγματος καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα αποτελέσει την αρχή ενός de-facto Grexit που θα προκληθεί από την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg είναι της τάξης των 96 δισ. ευρώ.
PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: