Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ιβάν, ξέρεις από κρίσεις;

..
Ιβάν, ξέρεις από κρίσεις;
ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΟΥ
«Κατα-κατα-κατα-καταρρέω κι άλλο πλέον δεν μπορώ, θα ερωτευτώ τον Παπαντρέο, τον Ποπάι, τον Ζορρό. Και δεν ξαναγαπάω θηλυκό...» είναι το ρεφρέν από το θρυλικό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (γραμμένο απο τον σπουδαίο Νικόλα Ασιμο), το οποίο πρωτακούσαμε στα τέλη των ΄80s.

Νομίζω πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και κάλλιστα οι οπαδοί του θα μπορούσαν να το είχαν αφιερώσει στους Ιβάν-Αγγελο-Ζήση, δηλαδή στην 3άδα που φέρει ακέραια την ευθύνη γι' αυτήν την απίστευτη κατάρρευση της ομάδας μέσα σε 2,5 μήνες...

Εν έτει 2015, μπορεί η Ελλάδα να απέκτησε ακόμη και αριστερή κυβέρνηση, την πρώτη στην ιστορία της χώρας, αλλά η σειρά του ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα αργεί. Κι ας διαθέτει ιδιοκτήτη με λεφτά, που τα σπρώχνει αλλά χωρίς να έχει... καλή σχέση με το ποδόσφαιρο, όπως αποδεικνύει η ιστορία του σε Ρωσία και Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά χωρίς στρατηγικό πλάνο, απρόβλεπτος - παρορμητικός - παρεμβατικός (όταν το... θυμηθεί ή τα πάρει, γιατί κατά τα άλλα διοικεί τον ΠΑΟΚ μεσω... Skype και των πολλών υψηλόμισθων υπαλλήλων) - ιντριγκαδόρος (ακόμη και εντός της «ασπρόμαυρης» οικογένειας), ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να είναι σπουδαίος επιχειρηματίας-milioner αλλά σίγουρα είναι αποτυχημένος ποδοσφαιρο-παράγοντας. Θα μου πείτε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θα είναι παγκοσμίως που δεν μπορεί να συνδυάσει αυτά τα δύο. Κοινώς δεν έχει σωστό... τρόπο και τελείως λάθος νοοτροπία, του στυλ: εγώ σας πληρώνω για να τρέχετε την ομάδα και την ΠΑΕ και να μου λέτε τι να κάνω, αλλά η τελική απόφαση θα είναι δική μου κι αν αποτύχει θα σας τη χρεώσω και μπορεί να σας απολύσω κιόλας!!!

Κάπως έτσι γίνεται το «ράβε-ξήλωνε» στον ΠΑΟΚ την τελευταία 3ετία, σε επίπεδο στελεχών, προπονητών, παικτών. Με τον ιδιοκτήτη σε κάποιες στιγμές να σου δίνει την εντύπωση πως το διασκέδάζει κιόλας, αντιμετωπίζοντας την όλη κατάσταση σαν παιχνιδάκι και όχι σαν μεγάλη ποδοσφαιρική επένδυση. Το τραγικό για τους φίλους του «δικεφάλου» είναι πως ο εγωιστής κι αυτοκαταστροφικός Ιβάν Σαββίδης δεν θέλει να μάθει από τα λάθη του (είναι εμφανές αυτό), αλλά κι αυτοί που είναι δίπλα του ανέχονται πολλά (ακόμη και... προσβολές) χωρίς να τολμάνε να του φέρουν αντιρρήσεις...

Τα αφύσικα «παντρέματα» (made Ivan) των Βρύζα-Ζαγοράκη, Αγγελου-Βρύζα και Πάμπλο Γκαρσία-Αγγελου ήταν... ποντιακά ανέκδοτα. Μπορεί να εξυπηρετούσαν το σχέδιο Σαββίδη (εμπνευσμένο από εποχές ΕΣΣΔ) -που σκέφθηκε να έχει έμμισθους, άρα να ελέγχει, όλους εκείνους που εκφράζουν τις διάφορες τάσεις στον ΠΑΟΚ ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη ασπίδα χωρίς να υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση-, στην πράξη, όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ένος μεγάλου κλαμπ από ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα. Στο δεύτερο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις στρατό ψηφοφόρων, δηλαδή... πρόβατα.

«ΑΔΕΙΑΣΜΑ»

H... μαγιάτικη επιλογή Αναστασιάδη ήταν 100% του Σαββίδη. Μάλιστα είχε έρθει μόλις λίγες ημέρες μετά το ραντεβού Βρύζα - Σάντος στη Γλυφάδα (τότε που χάλασε το νοικιασμένο αυτοκίνητο του Ζήση, με το οποίο γύρναγε τον Φερνάντο στο ξενοδοχείο της Εθνικής). Ραντεβού στο οποίο είχαν ουσιαστικά συμφωνήσει κατά 80% για την επιστροφή του Πορτογάλου στην Τούμπα κι έμενε μόνο το θέμα του αριθμού και του κασέ των συνεργατών του. Και παρότι ο μεγαλομέτοχος ήταν ενήμερος και είχε εγκρίνει τις κινήσεις Βρύζα για Σάντος, αρκούσε το συλλαλητήριο στην Καμάρα, εκεί που την είδε-αισθάνθηκε κομματάκι λαϊκός ηγέτης, για να... παρασυρθεί από τις οπαδικές προτροπές να φέρει πίσω στον ΠΑΟΚ τον Αγγελο.

ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΟΥ...

Σιγά μην έδινε λογαριασμό στον Βρύζα, όπως δεν έδωσε και όταν έκανε το... κέφι του με τον Χούουμπ Στέφενς κι ας του κόστισε 2 μύρια. Ετσι λειτουργεί, όμως, ο Σαββίδης... Οταν συζητούσε με τον Δώνη στο «Μακεδονία Παλλάς», είχε τον Τσιστιακόφ απέξω να περιμένει με τις ώρες, ενώ στο ίδιο χώρο όταν έδωσε τα χέρια με τον Αναστασιάδη, ο Βρύζας μάταια περίμενε να τον φωνάξει μέσα, παρότι σύμφωνα με τον αστικό μύθο μέχρι και ο πνευματικός του Αγγελου μπήκε.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Το ότι ο ΠΑΟΚ στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν έκανε (αφύσικα) πρωταθλητισμό και ΜΕΤΑ ΤΟ Καραϊσκάκη μετατράπηκε σε διαλυμένο ποδοσφαιρικό «μπουλούκι» αποτελούν και τα 2... «έργο Αγγελου» (είχε να κάνει προετοιμασία σε σύλλογο μια 10ετία, ενώ οι ομάδες του ξεκινάνε δυνατά και μετά «σκάνε»). Και επειδή το ξεχαρβάλωμα συνεχίζεται (χαρακτηριστική η εικόνα του αρχηγού Κλάους, το κλατάρισμα του Ρατς, το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα Σκόνδρα - «Σάλπι», ο Φακούντο που έχασε τον προσανατολισμό του, η αδυναμία των ανέτοιμων-σταρ Νομπόα, Κόστα να ενσωματωθούν σε μια προβληματική -αγωνιστικά και στα αποδυτήρια- ομάδα, δεν βλέπω πώς θα σταματήσει η κατρακύλα διαρκείας. Για παράδειγμα στον Ολυμπιακό υπάρχει ο ηγέτης (Μαρινάκης) με γνώση και πείρα στη «διαχείριση κρίσεων» (το απέδειξε με Μίτσελ), σε αντίθεση με τον Σαββίδη...
http://www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: