Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: Λύση σε 48 ώρες πάνω στο έγγραφο Μοσκοβισί

..

Γιάνης Βαρουφάκης: Λύση σε 48 ώρες πάνω στο έγγραφο Μοσκοβισί.Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin το πρωί της Τρίτης.

«Ημουν έτοιμος να υπογράψω εκείνη τη στιγμή το κείμενο που συμφωνήσαμε με τον Πιέρ Μοσκοβισί». Με τη δήλωση του αυτή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στις πιέσεις για παράταση του μνημονίου που άσκησε μέσω του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ το Βερολίνο και οι άλλοι εταίροι ζητώντας να αποσυρθεί το τελεσίγραφο και να βρεθεί λύση τις επόμενες 48 ώρες. Ακολουθεί κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin το πρωί της Τρίτης.

Είχε προηγηθεί συνεννόηση με την Αθήνα που όπως φαίνεται βρίσκεται σε ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι με τους εταίρους.

Οπως μεταδιδόταν χθες το βράδυ από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε έντονη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν:
- σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται".

"Θέλουμε συμφωνία"

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης κάλεσε τους εταίρους να αποσύρουν το τελεσίγραφο και να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. «Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα ενωθεί και θα βρούμε τη σωστή διατύπωση», σχολίασε ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup συναντήθηκε με
με τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος, όπως είπε, του παρουσίασε ένα σχέδιο κοινής ανακοίνωσης που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τόνιζε την ανάγκη να  ζητήσει η χώρα μας την παράταση της δανειακής συμφωνίας κατά τέσσερις μήνες.  Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να προσθέσει conditionality, δηλαδή όρους και προϋποθέσεις.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «αυτό το εξαιρετικό κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω εκείνη τη στιγμή» αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε λίγο πριν από το Eurοgroup από ένα άλλο κείμενο που ήταν χειρότερο από αυτό της Περασμένης Τετάρτης.

 Ο Υπουργός τόνισε ότι ένα έγγραφο όπως αυτό που συζήτησε με τον κ. Μοσκοβισί μπορεί να το υπογράψει ανά πάσα στιγμή.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος δεν είναι μέρος της λύσης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας την άρνηση της Ελλάδας να συμφωνήσει την περασμένη Τετάρτη σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει συμφωνία σε 4 ως 6 μήνες από σήμερα για ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: