Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Σθεναρό «όχι» στον ωμό εκβιασμό

..

Αν και το τελεσίγραφο επέδωσε ο Ντάισελμπλουμ, ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση είχε άρωμα Βερολίνου | REUTERS/Francois Lenoir
Το μαχαίρι στον λαιμό έβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι και δανειστές, ακολουθώντας τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αποδεχθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας την παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, ιδίως στα εργασιακά, τις συντάξεις, τον φορολογικό τομέα, τον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Και μετά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν με ευέλικτο τρόπο ορισμένα μέτρα...
Το τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την απόρριψη του κειμένου που υπέβαλαν για αποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία. Ο Ολλανδός αναγνώρισε ότι πριν υποβληθεί το εν λόγω κείμενο, είχε βρεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο συμβιβασμού που είχε επεξεργαστεί ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
REUTERS/Francois Lenoir
Το κείμενο Μοσκοβισί
Στο κείμενο του Γάλλου επιτρόπου αναγνωριζόταν η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, προβλεπόταν η παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του τρέχοντος προγράμματος, προσφερόταν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, ενώ υπήρχε ένα ιδιότυπο «μορατόριουμ»: Η ελληνική κυβέρνηση για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες που θα επιβάρυναν τη δημοσιονομική τροχιά, ενώ δεν θα υπήρχε η απαίτηση για επιβολή υφεσιακών μέτρων (μειώσεις συντάξεων κ.λπ.).
Ο Γιάνης Βαρουφάκης το χαρακτήρισε εκπληκτικό και ήταν έτοιμος -όπως είπε- να το υπογράψει, όμως κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε μια «κωλοτούμπα»... πέντε ημερών, ανατρέποντας και τη συμφωνία που ο ίδιος επιδίωξε να έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το προσχέδιο της Κομισιόν πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και ο πρόεδρος του Eurogroup έφερε στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο επί της ουσίας προέβλεπε την απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονιακού προγράμματος με μόνο κάποια... ευελιξία.
Η ηγεσία του Eurogroup ζητούσε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «προτίθεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα», ότι «θα κάνει χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας» του προγράμματος και πως «θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της στα πεδία της φορολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων».
Επισήμαινε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «αφιερωθεί στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων», στους στόχους που περιγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και πως θα αιτηθεί μια εξάμηνη «τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος».
Η κυβέρνηση απέρριψε τάχιστα αυτό το εντυπωσιακό «πισωγύρισμα» πριν καν ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις της επί του κειμένου, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια που κυκλοφορούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η ελληνική αντιπροσωπεία είχε λάβει γνώση των σεναρίων που διακινούνταν και κατατάσσονταν σε «ακραία» και «ανεκτά».
Οπως αποδείχτηκε τα «ακραία» σενάρια υπερίσχυσαν. Διάχυτος ήταν ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο με την πρόταση που κατέθεσε τελικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από τις «εμπρηστικές» αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε δηλώσει τον οίκτο του για τους Ελληνες, επειδή έχουν «ανεύθυνη κυβέρνηση».
ΕUROKINISSI
Παραμένει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει στις Βρυξέλλες για το Ecofin και είναι προφανές ότι θα έχει γύρο συνομιλιών με τους Ευρωπαίους παράγοντες. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι έχει την πολιτική βούληση να επέλθει συμφωνία, ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι «εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει συμφωνία».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν παίζουμε παιχνίδια», ενώ άφησε αιχμές για την πλευρά των εταίρων λέγοντας ότι όταν ζητήθηκε μια σαφής εικόνα για την «ευελιξία», δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 16.00 αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, δεδομένων των νέων συνθηκών. Η θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας άλλωστε εξαρτάται πολιτικά και τεχνικά από τις εξελίξεις και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει με τους «συζητήσιμους» θεσμικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: