Σακελλαρίδης:«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας»


 
........

«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν σήμερα κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί.

Σακελλαρίδης: Μέτρο πολιτικής πίεσης η απόφαση της ΕΚΤ

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται από την επόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για πολιτικές πιέσεις.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Σακελλαρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ενα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και νομίζω ότι γίνεται σαφές από το πρωί και στον κόσμο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο όσον αφορά τη ρευστότητά του και τη χρηματοδότησή του.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση από τον ELA οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».  Και πρόσθεσε: «Η απόφαση της ΕΚΤ χθες βράδυ στην ουσία είναι ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρίσκεται εν εξελίξει μία ουσιαστική διαβούλευση, διαπραγμάτευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα.
http://www.real.gr/