Σκληρό πόκερ Ελληνικής κυβέρνησης - Γερμανίας


Την δική του ατζέντα εξακολουθεί να βάζει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας χρόνο, αλλά και μια άνεση για να μπορέσει να παρουσιάσει μια δημοσιονομικά ..
εξισορροπημένη πρόταση.
Δεν είναι μυστικό, πως όλα αυτά αποτελούν για τους Ευρωπαίους εταίρους μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξακολουθεί να τονίζει, πως βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης και πως "έχει πολύ νερό ακόμα να κυλήσει στο αυλάκι."
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εώς τώρα, αντιδρούν άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά βάζοντας τους δικούς τους αστερίσκους.
Ο Φρανσούα Ολάντ ζήτησε σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και σεβασμό στις δεσμεύσεις απέναντι στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση Ολάντ -Τσίπρα υπήρξε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά ζητήματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Σύγκλιση τονίζεται πως διαπιστώθηκε και για τη  συμφωνία - γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση, ενώ διαφάνηκε προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό πως σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας των κ. κ. Ολάντ και Τσίπρα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», ούτε και στην ανάγκη συνέχισης του προηγούμενου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και ετοιμαζόταν να συνεχίσει, όπως λένε, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Στο κόκκινο, πάντως διατηρούνται οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου μετά το έγγραφο που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, με τη Γερμανία να θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της.
Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και τονίζει πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλους τους εταίρους.
Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις δηλώσεις που έκανε με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σηκώνοντας τους τόνους απάντησε ουσιαστικά στην Γερμανική πλευρά διευκρινίζοντας πως "στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον."
News247.gr/© Αντώνης Αντζολέτος